CHP’li vekil: Soru önergelerine cevap verilmiyor

CHP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu üyesi Ali Serindağ, araştırma önergelerini milletvekili oylarıyla reddeden AKP hükümetinin, soru önergelerini ise cevaplandırmadığını ya da cevap vermeyi sürekli ertelediğini öne sürdü....

Google Haberlere Abone ol
CHP’li vekil: Soru önergelerine cevap verilmiyor

CHP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu üyesi Ali Serindağ, araştırma önergelerini milletvekili oylarıyla reddeden AKP hükümetinin, soru önergelerini ise cevaplandırmadığını ya da cevap vermeyi sürekli ertelediğini öne sürdü. Serindağ, “Anayasa’da ve TBMM İç Tüzüğü’nde çok açıkça belirtilen ‘Soru Önergeleri’ hakkı, hükümet tarafından çiğnenmekte ve ihlal edilmektedir.” dedi.

Serindağ, “Anayasanın 98’inci maddesinde, ‘Soru, Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başbakan veya bakanlardan bilgi istemektir’ şeklinde tarif edilmiş olup; TBMM İç Tüzüğü’nün 99’uncu maddesi de bu tarifi ‘Yazılı sorular, Başbakanlığa veya ait olduğu bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde cevaplandırılır’ şeklinde düzenlemiştir.” hatırlatmasında bulundu.

Soru önergelerine verilecek cevabın gecikmesi durumunda ise başkanlığa bilgi vermek suretiyle bir ayı geçmemek üzere cevabın gecikebileceğini belirten Serindağ, hükümeti sorumluluğa davet etti.

Serindağ, hükümetin onlarca muhalefet milletvekilinin sorularına cevap vermediğini, verilen cevapların da tatmin edici olmaktan uzak olduğunu kaydederek, kendisinin son bir yıl için verdiği 31 soru önergesinden yalnızca 6’sına cevap verildiğini ifade etti. Bütün soru ve araştırma önergelerinin, TBMM’nin resmi internet sitesinde yayınlandığını belirten Serindağ, cevap verilmeyen soru önergelerini de tek tek açıkladı.

ÖĞRENCİLERİN FİŞLENMESİNİ İÇEREN ÖNERGEYE CEVAP YOK

Gaziantep Üniversitesi’ndeki bazı öğrencilerin fişlendiği iddiasına ilişkin soru önergesi cevaplanmayan soru önergeleri arasında yer alıyor. Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak İslahiye'deki fakülte ve yüksek okullarda okuyan öğrencilerin fişlenmesini içeren konu uzun süre gündemi meşgul etmişti. Serindağ, önergede şu sorulara yer vermişti:

"Böyle bir fişleme emniyet müdürlüğü tarafından mı yapılmıştır? Yapılmışsa hangi emniyet müdürlüğü veya birimi bu kararı vermiştir? Öğrencilerin siyasal düşüncelerini ve yasal etkinliklere katılmalarını fişlemenin nedeni nedir? Öğrencilerin özel yaşamlarını, arkadaşlıklarını ve duygusal ilişkilerini fişlemenin nedeni nedir? Bu tür fişlemeler kişi hak ve özgürlüğüne aykırı değil midir? Gaziantep Üniversitesi'ndeki fişlemeyle ilgili açılan bir soruşturma var mıdır? Bu fişleme konusunda Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'nün, fakülte dekanlığının ve yüksek okul müdürlüğünün bir bilgisi ve işbirliği var mıdır? Bu tür fişlemelerin olmaması için almayı düşündüğünüz herhangi bir önlem var mıdır?"

CEVAPLANMAYAN SORU ÖNERGELERİ

Serindağ’ın, henüz cevaplanmadığını belirttiği soru önergelerinin bazıları şöyle: "29 Nisan 2013, soruşturma izni verilmeyen ve ön inceleme yapılması istenen belediye başkanlarına ilişkin soru önergesi, 13 Haziran, Hükümet yetkilileri ve bazı bürokratlar tarafından marjinal olarak ifade edilen gruplara ilişkin soru önergesi, 23 Temmuz 2013, Gaziantep'te Özgür Suriye Ordusunun dayanışma derneği adı altında faaliyet gösterdiği, gazete bastığı iddiasına ilişkin soru önergesi, 21 Ağustos 2013, TOKİ tarafından yapılması planlanan stadyumlara ilişkin soru önergesi, 27 Ağustos 2013, Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde kurulan Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi’ne ilişkin soru önergesi, 27 Kasım 2013, Bakanlığın çeşitli kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla vatandaşların kişisel bilgilerini topladığı iddialarına ilişkin soru önergesi, Gaziantep Üniversitesi’ndeki bazı öğrencilerin fişlendiği iddiasına ilişkin soru önergesi, 31 Ocak 2014, TÜRK-İŞ’e bağlı bazı sendikaların yapacakları eylemlerin engellendiği iddiasına ilişkin soru önergesi, 31 Ocak 2014, TÜRGEV vakfına tahsis edilen arazi ve binalara ilişkin soru önergesi, 27 Mart 2014, 2002 yılından bu yana Suriye kökenli olup Türk vatandaşlığına geçen kişi sayısına ilişkin soru önergesi."

CİHAN

Yorumlar