CHP’li Serindağ: TÜRGEV’in AKP döneminde büyümesi tesadüf müdür?

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ile ilgili kamuoyu gündemine oturan iddiaları İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Serindağ: TÜRGEV’in AKP döneminde büyümesi tesadüf müdür?

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ile ilgili kamuoyu gündemine oturan iddiaları İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

1996 yılında kurulan TÜRGEV’in özellikle AKP iktidar döneminde hızla büyümesine, onlarca arsa ve binaya kavuşmasına, milyonlarca dolarlık bağışlar almasına dikkat çeken Serindağ, İçişleri Bakanı’na “TÜRGEV’e kurulduğundan bu yana kamuya ve belediyelere ait tahsis edilen arsa ve binaların, yapılan bağışların yıllara göre dökümü nasıldır?” diye sordu.

Soru önergesini TÜRGEV’le sınırlı tutmayan Serindağ, hükümetten vergi muafiyeti tanınan bütün vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere sunulan kamu olanakları da tek tek açıklamasını istedi. Milletvekili Serindağ, şunları kaydetti: “Son haftalarda TÜRGEV Türkiye gündeminde oldukça önemli bir yer işgal etmektedir. Birçok basın yayın organı TÜRGEV’le ilgili yolsuzluk iddialarına yer vermektedir. Bu iddiaların başında ise belediye ve kamu kurumlarının bu vakfa tahsis ettikleri araziler ve 100 milyon dolar gibi çok yüklü miktarda bağışlar gelmektedir. Bu iddialar doğal olarak, belediyeler ve kamu kuruluşlarının, başta TÜRGEV olmak üzere, vergi muafiyeti tanınan bütün vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere sunduğu olanakların biçimini ve içeriğini sorgulamayı zorunlu hale getirmiştir. Belediyeleri ve kamu kurumlarını veya vakıfları, dernekleri haksız yere şaibe altında bırakmamanın yolu, iddiaları açığa çıkarmaktan ve kamuoyunda oluşan soru işaretlerini gidermekten geçer.”

Serindağ, konuya ilişkin olarak şu sorulara cevap istedi:

“1996 yılında kurulan TÜRGEV’in özellikle AKP iktidar döneminde hızla büyümesi, onlarca arsa ve binaya kavuşması, milyon dolarlık bağışlar alması bir tesadüf müdür?TÜRGEV’e kurulduğundan bu yana kamuya ve belediyelere ait tahsis edilen arsa ve binaların, yapılan bağışların yıllara göre dökümü nasıldır?

Türkiye’de vergi muafiyeti tanınan vakıf ve kamu yararına çalışan derneklere, kamu kurumlarının ve belediyelerinin devrettikleri arsa, bina vb. kaynakların sayısı nedir? Bunların vakıflara ve derneklere göre dökümü ne şekildedir?

Bütün bu işlemlerin kontrolü ve yasal denetimi nasıl yapılmaktadır?

Kamu kaynaklarını suistimal ettiği veya tahsis amaçlarına aykırı kullanıldığı için haklarında soruşturma açılan vergi muafiyeti tanınan vakıf ve kamu yararına çalışan dernek var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?” CİHAN

Yorumlar