CHP’li Sena Kaleli, Down sendromlu çocukların eğitimini TBMM’ye taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, Türkiye’de çeşitli kısıtlamalara, ayrımcılığa, zaman zaman şiddete maruz bırakılan Down sendromlu çocuklara sahip çıktı.CHP’li Sena Kaleli, Down sendromlu...

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Sena Kaleli, Down sendromlu çocukların eğitimini TBMM’ye taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, Türkiye’de çeşitli kısıtlamalara, ayrımcılığa, zaman zaman şiddete maruz bırakılan Down sendromlu çocuklara sahip çıktı.

CHP’li Sena Kaleli, Down sendromlu bireylerin haklarının korunması ve bu konuda farkındalığın oluşturulması adına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Önergede Down sendromluların hayatını zorlaştıran en önemli etkenlerin başında eğitimin geldiğini hatırlatan Kaleli, bu bireylerin eğitim sürecinden başlayarak kısıtlama, engelleme ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etti.

Türkiye’de halen öğrenim çağında bulunan Down sendromlu çocuk sayısını Bakan Avcı’ya soran Kaleli, ayrımcılıkla karşılaşan bu çocuklara şiddet uyguladığı gerekçesiyle, hakkında inceleme ve soruşturma başlatılan idareci ve öğretmen olup olmadığının açıklanmasını istedi.

Sena Kaleli’nin Down sendromlu öğrenciler ile ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, şu ifadeler yer alıyor: “Down sendromluların hayatını zorlaştıran en önemli etkenlerin başında eğitim gelmektedir. Bu çocuklar anaokulu ile birlikte aynı diğer çocuklar gibi yaşıtları ile aynı ortamda olması gereken bir eğitim sürecine ihtiyaç duymalarına rağmen bunu başarabilen aile sayısı 100’ü ancak geçmektedir. Bu durum insan haklarına, engelli haklarına, anayasa ve hepsinden önemlisi vicdana aykırıdır. Ayrıca eğitimleri sırasında öğretmenlerden şiddet gören Down sendromlu öğrenciler olduğu da basına yansımaktadır. Eğitim sürecinde başlayan bu kısıtlama ve engellemeler ileriki yıllarda diğer alanlara da yansımakta ve yaşamları boyunca ayrımcılığa ve engellemeye maruz kalmaktadırlar.”

CHP’li Sena Kaleli, şu soruların cevaplanmasını istedi:

- Ülkemizde halen öğrenim çağında bulunan Down sendromlu kaç çocuk bulunuyor? Bu çocukların kaçı devlet, kaçı özel kurumlarda eğitim görüyor?

- Devlet okullarında eğitim gören Down sendromlu öğrenciler için özel sınıflar ya da ortamlar oluşturulmakta mıdır?

- Down sendromlu çocukların eğitiminde normal müfredatın yanı sıra çocuğun engel durumuna göre özel destek eğitim programları uygulanıyor mu?

- Down sendromlu çocukların, sevgi, şefkat, bakım ve çevresel uyarıcılara karşı duyarlı olduğuna göre, bu çocuklara eğitim veren öğretmenler özel bir süreçten geçiriliyor mu?

- Down sendromlu çocuklara şiddet uyguladığı gerekçesiyle bakanlığınızca hakkında inceleme ve soruşturma başlatılan idareci ve öğretmen var mıdır? CİHAN

Yorumlar