CHP’li Şeker: Meslek hastalığına yakalanan sağlıkçı sayısı kaç?

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında çalışan sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet, meslek hastalığı, iş kazası vakaları ile yaralanma, sakat kalma ve ölüm olaylarının sayısal istatistiklerinin açıklanmasın.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Şeker: Meslek hastalığına yakalanan sağlıkçı sayısı kaç?

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında çalışan sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet, meslek hastalığı, iş kazası vakaları ile yaralanma, sakat kalma ve ölüm olaylarının sayısal istatistiklerinin açıklanmasını istedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanması için iki ayrı soru önergesi veren Şeker, doktor, eczacı, diş hekimi, hemşire, ebe ve diğer personelden oluşan yaklaşık 700 bin kişinin sağlık hizmetleri alanında çalıştığını ifade etti. Büyük çoğunluğu Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sağlık personelinin görevlerini yerine getirirken bulaşıcı hastalık, radyasyon, trafik kazası, hasta yakını tarafından uygulanan şiddet gibi birçok risk ve tehdide maruz kaldığını vurgulayan Şeker, "Görevlerini yerine getirirken yaralanan, hastalanan ya da hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısına ilişkin kamuoyunu aydınlatıcı verilere yer verilmemektedir. Bu türden istatistiki verilere yer verilmemesi önleyici tedbirler üretilmesine de engel oluşturmaktadır." dedi. Şeker,sağlık çalışanları hakkında Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanı’ndan ayrı ayrı şu sorularının yanıtlanmasını istedi: "30 Haziran 2012 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında, aylar bazında, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda meydana gelen iş kazası ve bildirimi yapılan ya da tanısı konmuş meslek hastalığı vakalarına ilişkin sayısal veriler nedir? 2009-2013 yılları arasında, yıllar bazında, Beyaz Kod uygulamasıyla ya da başka yollardan sağlık çalışanlarının Bakanlığa ilettiği şiddet olayları ile ambulans hizmetleri sırasında meydana gelen kazalara bağlı yaralanma, sakat kalma ve ölüm olaylarının sayısı nedir? Bunlar iş kazası olarak değerlendirilip ilgili yerlere bildirilmekte midir? Sağlık çalışanlarının işten kaynaklanan yaralanma, meslek hastalığına yakalanma ya da can kaybı gibi risklerden korunmalarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından alınan somut önlemler nelerdir?"

Çelik’e de şu sorular yöneltildi: "2009-2013 arasında, yıllar bazında, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı iş kazası sayısı nedir? Bunlardan kaçı can kaybına neden olmuştur? Hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı nedir? 2009 – 2013 arasında, yıllar bazında, sağlık çalışanlarına yönelik ihbarı yapılmış ve/veya tanısı konulmuş meslek hastalıkları nelerdir? Bu hastalıklara yakalanan sağlık çalışanı sayısı hastalık bazında kaçtır? İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca son iki yılda Bakanlık tarafından denetlenen sağlık kurum ve kuruluşlarının sayısı yıllar bazında nedir? Bu denetimlerde saptanan başlıca eksiklikler nelerdir? Yapılan denetimlerde eksikliği tespit edilen sağlık kurum ve kuruluşlarına uygulanan yaptırımlar nelerdir?"

CİHAN

Yorumlar