CHP'li Şeker: Eti Maden İşletmeleri Teftiş Kurulu neden kapatıldı?

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından denetim yetersizlikleri tartışılırken, Eti Maden İşletmeleri'nin Teftiş Kurulu’nun da hukuka aykırı biçimde yönetim kurulu kararı ile 9 ay boyunca kapatıldığı ortaya çıktı. CHP Gaziantep...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Şeker: Eti Maden İşletmeleri Teftiş Kurulu neden kapatıldı?

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından denetim yetersizlikleri tartışılırken, Eti Maden İşletmeleri'nin Teftiş Kurulu’nun da hukuka aykırı biçimde yönetim kurulu kararı ile 9 ay boyunca kapatıldığı ortaya çıktı. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın kapatılmasında, müfettişlerin Eti Maden’deki yolsuzlukları ortaya çıkarması etkili olmuş mudur?” diye sordu.

CHP Milletvekili Mehmet Şeker’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesi ile maden denetimlerinde yaşanan olumsuzlukların bir örneği daha gün yüzüne çıktı ve meclis gündemine taşındı. Türkiye'deki teftiş kurulları ve müfettişlerin devlet kurumlarının doğru yönetilmesi, buralarda yasaların işlemesi, yolsuzlukların önüne geçilmesi açısından son derece kritik bir görevi icra ettiklerini vurgulayan Şeker, “Dünyanın en büyük bor üreticisi ve tedarikçisi konumunda olan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ndeki yolsuzluklar da müfettişlerin yaptığı tarafsız denetimlerle gün yüzüne çıkarılmıştır.” dedi.

Eti Maden’in, söz konusu yolsuzlukların üstüne gitmek yerine, Yönetim Kurulu’nun aldığı 16.11.2012 tarih ve 499/10 sayılı karar ile Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı kapattığını belirten Şeker, sadece bakanlar kurulu kararı ile yapılabilecek böyle bir değişikliğin Eti Maden İşletmeleri yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirilmesinin yargıya taşındığını ve hukuka aykırı bu kararın ilgili mahkeme tarafından iptal edildiğini söyledi. Bu gelişme üzerine, Eti Maden İşletmeleri yönetim kurulunun 01.08.2013 tarih ve 546/6 sayılı kararı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yeniden oluşturulduğunu hatırlatan Şeker, Bakan Yıldız’a, “Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kapatılmasında, müfettişlerin Eti Maden’deki yolsuzlukları ortaya çıkarmasının etkisi olmuş mudur?” diye sordu.

Şeker, Bakan Yıldız’dan ayrıca, şu soruların cevaplanmasını istedi: “Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kapatılma gerekçesi nedir? Eti Maden İşletmeleri Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kapatıldığı 16.11.2012 tarihinden, bu başkanlığın yeniden oluşturulduğu 01.08.2013 tarihine kadar geçen süreçte Eti Maden İşletmeleri’nde denetim işlemleri nasıl gerçekleştirilmiştir? Hukuka aykırı bir şekilde, yönetim kurulu kararı ile Eti Maden İşletmeleri Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kapatılmasına neden olanlar hakkında şimdiye kadar ne tür bir işlem yapılmıştır?” CİHAN

Yorumlar