CHP'li Salıcı: Seçim kurullarına fare girmiş, oyları kemirmiş!

Yerel seçimlerin ardından sandıklardaki oy sayımları ve açıklanan sonuçlara ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Salıcı: Seçim kurullarına fare girmiş, oyları kemirmiş!

Yerel seçimlerin ardından sandıklardaki oy sayımları ve açıklanan sonuçlara ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sadece Kağıthane seçim bölgesinde yaptıkları tespitleri ilçe seçim kuruluyla paylaştıklarını açıklayan Salıcı, ilçe seçim kurulunun da oy sayımı ile ilgili sahtecilik tespit ettiğini ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti. Salıcı, Bakan Taner Yıldız'ın 'trafodaki kedi' değerlendirmesine atıfta bulanarak "Öyle görünüyor ki seçim kurullarına fare girmiş oyları kemirmiş." dedi.

Başkan Salıcı, partisinin Kağıthane İlçe Başkanı Zeynel Öztürk ile kameraların karşısına geçerek basın toplantısı yaptı. Seçimler sırasında yaşanan usulsüzlükler ve oy sayımında ortaya çıkan hatalı sonuçlara tepki gösteren Salıcı, parti olarak Kağıthane'de yapılan oy sayım sonuçlarına yaptıkları itirazı ve İlçe Seçim Kurulu'nun verdiği kararı paylaştı. "Seçimde sahtecilik yapıldığı resmi evrak yoluyla tespit edilmiştir" diyen Salıcı, CHP'nin aldığı oyun bir kalem oynatmasıyla azaltıldığını, AK Parti'nin aldığı oyun da yine kalem oynatmasıyla artırıldığını savundu.

'İLÇE SEÇİM KURULU SAHTECİLİK OLDUĞUNU KABUL ETTİ'

İlçe seçim kuruluna yaptıkları başvuru ve sonrasını değerlendiren Salıcı, elindeki kararı göstererek "Yerel seçimlerde sayımların ne kadar vahim bir şekilde sayımlarının yapıldığı, ya da partilerin oylarının ne şekilde sayıldığı ile ilgili en somut örnektir.Seçim kurulu yapılanın hata değil bir sahtecilik olduğunu aynen kabul etmiştir. Bu sahteciliği yapanlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağını da ifade etmiştir." dedi. İlçe seçim kurulunun kararını okuyan Salıcı, kurulun 1033 numaralı sandıkta belediye meclis oyları itibariyle 101 oy alındığı ancak birleştirme tutanağına 1 olarak geçirildiğini, aynı şekilde AKP'nin sayım cetvelindeki ilçe belediye meclis oyunun 91 olduğu ancak birleştirme tutanağına 191 olarak kaydedildiğini, yine aynı sandıkta büyükşehir belediye başkanlığı oylarında AKP oyunun 100 çıktığı ancak birleştirme tutanağına 155 olarak geçirildiğini, farklı bir sandıkta ise CHP'nin oyunun 184 oy almasına karşın tutanağa 4 olarak geçtiğini tespit ettiğini anlattı.

Sandık başında tutulan resmi mühürlü tutanaklar ile ilçe seçim kurullarında tutulan tutanaklar arasında farklar bulunduğunu belirten Salıcı, "1126 numaralı sandık. CHP'nin büyükşehir belediye oyunun 127 olarak yazıldığı, tutanağa 27 olarak geçtiği, aynı sandıkta AKP oylarının 109 iken 209 olarak geçtiği,ilçe belediye başkanlığı oylarında CHP'nin oyunun 113 olduğu ancak tutanağa 13 olarak geçtiği, aynı sandıkta AKP'ye çıkan oyların 99 olması gerekirken 199 olarak geçtiği... Burada bir çok yurttaşımız bunun bir insan hatası olduğunu düşünebilir. Ama ilçe seçim kurulu tutanaklarda tahrifat yapılıp elle düzeltme yapıldığını, bu şekilde seçim sonuçlarıyla oynandığını açık bir şekilde kabul ediyor. Bir partiden bir diğer partiye aktarma yapıldığı, sahte işlemlerin kim ya da kimler tarafından yapıldığının tespiti için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar veriyor." şeklinde konuştu. Salıcı, bu evrakın Kağıthane'de CHP'nin oylarının AKP'ye kaydırıldığının resmi olduğunu sözlerine ekledi.

'İLÇE SEÇİM KURULLARINA DA FARE GİRMİŞ'

Salıcı, "Bu tür sahtekarlıklar diğer ilçelerde de yapıldıysa ve henüz tespit edilemediyse kaç tane ilçenin sonucu değişir. Sandık ve seçim kurullarının olabildiğince hızlı bir şekilde, bu kararı da göz önünde bulundurarak bizim başvurularımızı değerlendirmelerini ve bu seçimlerde aleni bir şekilde şaibe olduğunu, oralarda da farklı bir sonuç ortaya çıktıysa bunu bir an önce incelemelerini ve karara bağlamalarını istiyoruz." dedi. Salıcı, Bakan Taner Yıldız'ın trafolara kedi girdiği yönündeki açıklamasına da atıfta bulunarak "Öyle görünüyor ki seçim kurullarına fare girmiş oyları kemirmiş." değerlendirmesinde bulundu. Öztürk de Kağıthane bölgesinde yapılan oy sayımlarına ilişkin sandık başı tutanaklarla resmi tutanakları karşılaştırarak örnekler verdi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Salıcı, İstanbul'da parti olarak hatalı olduğunu düşündükleri bütün sandıklar için gerekli başvuruları zamanında yaptıklarını belirterek, ilk etapta bu dengesizliklerin hata olduğunu ancak tutanaklara ulaşınca bunun sahtekarlık olduğunu gördüklerini ifade etti. Üsküdar'da CHP adayı İhsan Özkes'in yalnız bırakıldığı yönündeki sözlerini de değerlendiren Salıcı, "Seçim süreci herkes için gerilimli ve duygusal bir süreçtir. Özkes de daha sonra yaptığı açıklamada bazı saatlerde daha kuvvetli bir yapı ortaya çıksaydı belki bazı sonuçların daha farklı olabileceğini söyledi." dedi.

Salıcı, sandık ve seçmen listeleri hazırlanırken sahtecilik iddialarının önüne geçilmesine ilişkin bir çalışmalarının olup olmadığı yönündeki soruya ise böyle bir çalışmaların olduğunu ancak bu konunun bugünün konusu olmadığını söyledi.

CİHAN

Yorumlar