CHP'li Özkan: Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Kurtuluş Savaşı'nda erkeği ile omuza omuza mücadele vererek Büyük Zafer'e ismini yazdıran Türk kadının cinayetlerle anılmasından derin üzüntü duyduklarını söyledi. Milletvekili Özkan, yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Özkan: Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Kurtuluş Savaşı'nda erkeği ile omuza omuza mücadele vererek Büyük Zafer'e ismini yazdıran Türk kadının cinayetlerle anılmasından derin üzüntü duyduklarını söyledi. Milletvekili Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, tarihin her döneminde toplum içerisinde ağırlıklı ve saygın bir yere sahip olan kadınlarının cumhuriyet ve kazanımları ile birlikte bilimden siyasete, yargıdan sanata, her alanda ortaya koydukları başarılarla Türk kadınının gücünü herkese gösterdiğini ifade etti.

Demokrasinin temelinde kadın- erkek ayrımı gözetmeden tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu düşüncesi olduğunu belirten Özkan, ne var ki bazen eğitimsizlik, bazen sosyokültürel nedenlerle erkek ve kadın arasında ayrımcılığın halen sürdüğüne; kadını, her şeyden önce insan olarak kabul edemeyen zihniyetlerin uyguladığı şiddete tanık olmaktan utanç duyduklarını kaydetti.

    Kadını erkeğin yanında değil arkasında gören bu zihniyetlerin yok edilmesinin ancak; eğitim ile mümkün kılınabileceğini belirten Özkan, dünya kadınlarının üçte birinin hayatlarında en az bir kez evde şiddete maruz kalmasının kaygı verici olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de kadına karşı şiddet oranı gelişmiş devletlere oranla oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Özkan, özellikle varoşlarda şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 97'lere kadar çıkabildiğini kaydetti. Özkan, "Kadının şiddete maruz kalmasının önüne ekonomik ve kültürel gelişme de engel olamıyor. Kadınlar kültürel düzeyleri ne olursa olsun fiziksel ve cinsel şiddet başta olmak üzere, tacizler, fuhşa zorlanma, zorla evlendirmeler, töre cinayetleri, zorla çalıştırma, eğitim özgürlüğünün kısıtlanması gibi birçok şiddet çeşidine maruz kalmaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada kadınların yüzde 49,9' unun aile içi şiddete maruz kaldıklarını göstermektedir.

Kadın hakları konusunda atılacak adımlarla, ülkemizde kadın-erkek her bireyin eşit vatandaşlar olacağı koşullar artık bir an önce oluşturulmalıdır. Türk kadınının bugünün siyasetinde temsilini arttırmak da topluma büyük bir zenginlik katacaktır. Çünkü kadının olmadığı bir toplumsal ve siyasal yaşamda hoşgörü, huzur, barış ve kardeşlik her daim eksik kalacaktır.Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz. Lanetliyoruz. Toplum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan kadın cinayetlerine dur diyebilecek kalıcı adımlar atmasını bekliyor. Ölen Ayşeler, Fatmalar, Zeynepler, Haticeler ve Sunalar bu ülkenin kadınları." dedi. CİHAN

Yorumlar