CHP’li Oran: İfade ve düşünce özgürlüğü tehdit altında

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yasama faaliyetleri ile ilgili son günlerde gelişen sansür ve engelleme konusu hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Oran: İfade ve düşünce özgürlüğü tehdit altında

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yasama faaliyetleri ile ilgili son günlerde gelişen sansür ve engelleme konusu hakkında bilgi verdi. Oran, “İfade ve düşünce özgürlüğü bugün çok büyük tehdit altında.Türkiye’de 90 yıl içerisinde ilk defa yasama alanına bir müdahale bir darbe bir sansür söz konusu.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile ilgili verdiği soru önergesine yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından getirilen yayın yasağını değerlendirdi.

Oran, “Yasama faaliyetlerimizle ilgili son günlerde gelişen sansür ve engelleme konusu olduğunu konunun şahsi bir konu olmadığını ifade etmek istiyorum. Temel sorun Türkiye’deki demokrasi, demokrasi standartlar, demokrasinin tüm kurallarıyla işlemesi, hukukun üstünlüğü kuvvetler ayrılığı, yargının tarafsız ve bağımsız olması temel sorun. Basın özgürlüğü, ifade ve düşünce özgürlüğü bunların hepsi büyük bir tehdit altında. Türkiye’de cumhuriyet tarihinde ilk defa yasama alanına da bir müdahale, yasama alanına bir darbe, yasama alanına engelleme ve sansür söz konusu. Milletin iradesine darbe söz konusu.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’a seslenen Oran, şunları kaydetti: “İnternet özgürlüğünü yasaklayan bu yasayı derhal geri çekilmeli. Mecliste gerekli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, katılımcı çoğulcu bir anlayışla, uluslararası standartlarda bir düzenleme olacaksa bunu hep beraber yapalım. Biz bu konuda beraber çalışmaya hazırız ama oldubittiye getirerek internete sansür getirilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

Demokrasinin en önemli hedeflerinden birinin düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen Oran, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün en temel unsurlarından bir tanesi basın özgürlüğüdür. Şuan da basın özgürlüğü fiilen ortadan kaldırılmış durumda Türkiye’de basın özgür değil. Türkiye şuan basın özgürlüğünde 179 ülke içerisinde 158’inci sırada, en fazla tutuklu olan gazeteci olarak dünya literatürüne geçti. Dünya Türkiye’yi bir gazeteci hapishanesi olarak görüyor ve adlandırıyor.” diye konuştu.

İnternette sansürle birlikte basın özgürlüğünün tamamen ortadan kalkacağını aktaran Oran, şöyle devam etti. “İnternette yayın yapan bütün basın kuruluşları yürütmenin kararıyla 4 saat içerisinde kapatılabilecek. Bütün basın bir şekilde oto sansüre zorlanacak. Bloglara yazarları istenildiği anda erişim engellenecek. Herkese istediği gibi bloğuna yazı yazamayacak. Yürütmenin istemediği bir şey yazıldığında anında kapatılabilecek. Bu yasayla yürütme facebookta, twitterde, ne yazdığınızı kaydedecek. Bütün yazılar fişlenecek. Bu blogların, sitelerin sahipleri de kimlikleriyle beraber yürütmeye rapor edilecek. Özel hayatın gizliliği kalmayacak. Ses bilgileri dahil kontrol edilecek. Devlet bütün bunlara istediği zaman erişebilecek istediği zaman da bilgilere sahip olabilecek.”
CİHAN

Yorumlar