CHP'li milletvekilleri, savcıları göreve çağırdı

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl, Hatay'da mühimmat yüklü olduğu iddia edilen TIR'ın, Hatay Valiliği'nin emri ile aranmadan yola devam ettiği iddialarını savcılar tarafından soruşuturulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li milletvekilleri, savcıları göreve çağırdı

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl, Hatay'da mühimmat yüklü olduğu iddia edilen TIR'ın, Hatay Valiliği'nin emri ile aranmadan yola devam ettiği iddialarını savcılar tarafından soruşuturulmasını istedi.

Millevekili Refik Eryılmaz, iki gündür tüm ulusal yazılı ve görsel medyada bu konu birinci haber olarak geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği'nden bir açıklama yapılmadığını hatırlatarak "Açıklama yapılmamış olması bu iddiaların zımnen kabul edildiği anlamına gelmektedir." dedi. Konunun ve iddiaların üstü kapatılamayacak kadar vahim bir konu olduğunun söyleyen Eryılmaz " Türkiye'yi uluslar arası alanda teröre destek veren bir ülke konumuna sokar ki bunun altından kalkılması mümkün değildir. Bu konu sadece Hükümeti değil, ülkemizin güvenliğini de uluslar arası itibarmı da yakından ilgilendinnektedir. Bu soruşturmaya engel olan devlet yetkililerinin isimlerini ve bunların nereden talimat aldıklannm açıklanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'e çağrıda bulunan Eryılmaz, "Siz Adana Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı tarafından bu konuyu araştırmak üzere görevlendirilmiş Özel Yetkili Savcının görevini yerine getirmesine engel olacak talimatı verme yetkisini nereden alıyorsunuz? Size bu konuda yazılı talimat verme noktasında kim talepte bulunmuştur, hangi siyasi idare size böyle bir işlem yapmak için baskı yapmıştır ve siz hangi mevzuata istinaden savcının bu kadar önemli bir konuda görevini yerine getirmeye engel olma cüretini buldunuz bunu kalkıp kamuoyuna açıklayınız."

Siyasi iktidara da çağrıda bulunan Eryılmaz, "Siz ülkenin güvenliğini ve itibarını uluslaraarsı anlamda sıkıntıya sokan bu eylemlerinizi mutlaka kalkıp halka açıklamak zorundasınız. Cumhuriyet Savcılarına ve Yargıya'da sesleniyoruz. Bu olayların mutlaka takipçisi olacaksınız. Bu soruşturmaya engel olan bu silahlaır sevk edne suç işleyen bu devlet görevlilerinin mutlaka soruşturmaya tabi tutulması ve hakkında gerekli yasla işlemlerin yapılmasını talep ediyor ve bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Eryılmaz, olayın gerçekleştiği andan itibaren yaşananları şöyle aktardı: "01.01.2014 tarihinde saat 18.00-19.00 sulannda Kınkhan ilçemiz sınırlarında silah yüklü olduğu iddiasıyla bir TIR jandarma tarafından dıırduruluyor. Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevlendirdiği özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olay yerine gelerek TIR'ı incelemek istemiştir. Bu arada olay yerine gelen MİT elemanlarının buna karşı çıktığı ve aramaya engel olduğu bilgisi alınmıştır. TIR'ın aranıp aranamayacağı konusunda görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı ile MİT Mensupları arasında tartışma çıktığı bunun üzerine Hatay Valiliği'nin yazılı talimatıyla TIR'ın aranmasımn-incelenmesinin önlendiği ve TIR'ın MİT mensupları tarafından alınıp götürüldüğü yönünde bilgi alınmıştır. Söz konusu TIR'ın Reyhanlı ilçemizden yüklenip Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı'na dogru gittiği bilgisi alınmıştır. Hatay Valiliği'nin yazılı talimatı üzerine Jandarma, görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı'na herhangi bir işlem yapılamayacağını ifade etmiştir. Valilik Makamı, yazılı talimat göndererek silah yüklü olduğu iddia edilen TIR'ın MİT mensuplarınca oradan uzaklaştınlmasına imkan sağlamıştır."
CİHAN

Yorumlar