CHP’li Kart: ‘Hece hece montaj’ raporunu kamuoyu ile paylaşın

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen ses kayıtları hakkında TÜBİTAK’ın hazırladığı raporun, kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Atilla Kart, Başbakanlık...

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Kart: ‘Hece hece montaj’ raporunu kamuoyu ile paylaşın

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen ses kayıtları hakkında TÜBİTAK’ın hazırladığı raporun, kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Atilla Kart, Başbakanlık makamına konu hakkında başvuru yaparak, raporun bir örneğinin de kendilerine verilmesi gerektiğini vurguladı.

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sürecinde Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmeleri hakkında TÜBİTAK bir rapor hazırlamıştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, raporun içeriği hakkında bilgi vererek, ‘hece hece montaj’ yapılarak kelimeler türetildiğinin ortaya çıktığını iddia etmişti. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, söz konusu raporun kamuoyu ile paylaşılması ve uzmanların değerlendirmesine açılması gerektiğini belirterek, Başbakanlık makamına başvuruda bulundu.

CHP’li Kart, Başbakanlık Makamı’na yazdığı dilekçede şu hususlara değindi:

(I) 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sürecinde Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın, oğlu Bilal Erdoğan ile yapmış olduğu konuşmalarla ilgili ses kayıtları, Türkiye gündemindeki önemini korumaktadır. 6 ay boyunca ses kayıtları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırmaktan kaçınan Başbakan’ın, aradan 6 ay geçtikten sonra tüm kadroları değiştirilen TÜBİTAK’tan aldığı-aldırdığı rapora göre; “ses kayıtlarında hece hece montaj…” yapılmıştır.

-Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı hakkında böylesine ağır iddiaları içeren suçlamalardan dolayı “aklanma sonucunu” doğuracak yasal gelişmelerin ortaya çıkmasından, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak memnuniyet duyarız. Böyle bir sonucun ortaya çıkması halinde, Başbakan’ın da göğsünü gere gere sözü edilen raporu ve dayanaklarını kamuoyuyla paylaşması ve uzmanların incelemesine açması gerekir.

(II) Ancak, Başbakan’ın, mezkûr raporun “gizlilik” derecesine sahip olduğundan bahisle, kamuoyuyla paylaşmadığı ve “yeterli seviyede güvenlik belgesine” sahip kişilerin “bilmesi gereken evrak prensibi” kapsamında incelenebileceği yönünde işlem tesis ettiğine dair bilgiler kamuoyuna yansımıştır.

-Özel hayat ve devletin güvenliği ile ilgisi olmayan, Başbakan ile oğlu ve aile bireyleri arasındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olan bulguların; kamuoyundan gizlenmesi ve devlet sırrı olarak muhafaza edilmesinin, hiçbir yasal ve haklı gerekçesi olamaz. Bu konudaki iddiaların açıklık kazanmasında “üstün kamu yararı” vardır.

(III) Açıklanan sebeplerle; yasama denetimi görevimizi bihakkın yapabilmemiz, kamuoyunu doğru bilgilendirebilmemiz amacıyla; 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun 4 ve müteakip maddeleri gereğince, yukarıda sözü edilen konuşmalarla ilgili olarak TÜBİTAK tarafından düzenlendiği ifade edilen mezkûr raporun bir örneğinin tarafımıza verilmesini saygıyla talep ederim.

CİHAN

Yorumlar