CHP’li Kaleli, İznik Gölü çevresine fabrika izni verilmesini Meclis'e taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü’nün doğal SİT alanı konumunda olmasına rağmen, yapılan plan değişikliğiyle birlikte göl havzası sınırlarında kağıt fabrik.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Kaleli, İznik Gölü çevresine fabrika izni verilmesini Meclis'e taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü’nün doğal SİT alanı konumunda olmasına rağmen, yapılan plan değişikliğiyle birlikte göl havzası sınırlarında kağıt fabrikası yapılması yolunun açılmasına sert tepki gösterdi. CHP’li Kaleli, İznik Gölü Çevre Planı’nda yapılan değişikliği Meclise taşıyıp, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından cevaplanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Kaleli, Doğal SİT alanı olan bölgede yapılan plan değişikliğiyle birlikte ağır sanayi hariç sanayi tesisinin kurulmasına açık hale getirildiğini dile getirdi. Kaleli, plan değişikliğinin uygulanması halinde Bursa’nın, çevre açısından telafisi olmayan, tahribat meydana getiren, toprağını, suyunu ve havasını kirleten, birinci sınıf tarım arazisinin üzerine kurulu 2. bir 'Cargill' vaakasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

CHP’li Kaleli’nin İznik Gölü Çevre Planı’nda yapılan değişiklik ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından cevaplanması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü, ülkemizin en önemli sulak alanlarından, tatlı su kaynaklarından ve mutlak tarım alanlarından biridir. Göl bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrilidir. Uzak vadede İstanbul’un bile içme suyu rezervi kapsamında değerlendirilen İznik Gölü Yönetim Planı çalışmaları, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir. Ancak 25 binlik İznik Gölü Çevre Düzeni planının 2 Ekim 2013’te değiştirildiği, bu değişikliğin 24 Ekim 2013 tarihinde Bakanlığınızca onaylandığı ve 30 gün süreyle Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldığı görülmektedir. Plan değişikliği ile göl havzası sınırlarındaki 275 bin metrekarelik alanda fabrika yapılmasının yolu açılmıştır. Bu alan, Bursa 2020 yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Kararları’nda olduğu gibi, İznik Gölü Çevre Planı’nda da, Toprak Koruma Kurulu Kararları’nda da koruma altındadır. Doğal SİT alanı olan bölge, yapılan plan değişikliğiyle ağır sanayi hariç sanayi tesisinin kurulmasına açık hale getirilmiştir. Plan değişikliğinin uygulanması halinde Bursa, çevre açısından telafisi olmayan tahribat yaratan, toprağını, suyunu ve havasını kirleten, birinci sınıf tarım arazisinin üzerine kurulu 2. bir Cargill vakasıyla karşı karşıya kalacaktır.

Bu bağlamda; hangi kamu yararı ya da hangi gerekçe doğrultusunda İznik Gölü Çevre Planı’nda değişikliğe gidilmiştir? İznik Gölü Çevre Planı değişikliği talebi Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş. tarafından mı talep edilmiştir? Yapılan değişiklikle 275 bin metrekarelik alana, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş. tarafından 174 bin ton kapasiteli kâğıt imalatı fabrikasının kurulacağı doğru mudur? İznik Gölü Çevre Plan değişikliği yapılmadan ÇED raporunun hazırlanıp Bakanlığa sunulduğu doğru mudur? ÇED raporu ne zaman hazırlanmıştır, İznik Gölü Çevre Planı ne zaman değiştirilmiştir? Yüksek miktarda su gerektiren kâğıt imalatı için kurulması planlanan fabrikanın İznik Gölü hinterlandında yaratacağı çevre ve doğa tahribatı hesaplanmış mıdır? Bu sorumluluğun altında kimlerin imzası vardır? Bursa kamuoyu tarafından ikinci Cargill vakası olarak adlandırılan ve yargıya da taşınan bu kararın geri alınmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?” CİHAN

Yorumlar