CHP'li Görgöz: AFJET, ağırladığı müteahhidin otel ve içki masraflarını ödedi

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, şehir merkezi ve otel ısıtmasını yapan Afyonkarahisar Jeotermal A.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Görgöz: AFJET, ağırladığı müteahhidin otel ve içki masraflarını ödedi

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, şehir merkezi ve otel ısıtmasını yapan Afyonkarahisar Jeotermal A.Ş. (AFJET) yönetiminin, beş yıldızlı bir otelde ağırladığı müteahhidin otel ve alkollü içki masraflarını kurumdan ödediğini ileri sürdü.

Görgöz, düzenlediği basın toplantısında daha önce açıkladığı usulsüzlük, kurumu zarara uğratma ve ihalesiz alımlarla menfaat temin etme iddialarına ilave olarak olarak yeni bilgi ve belgeleri kamuoyu ile paylaştrı.

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk'ün daha önce açıkladığı “Alkollü içki vb. giderlerin şirketimiz tarafından karşılandığına dair iddia kelimenin tam anlamı ile rezilce bir iftiradan ibarettir.” açıklamasını hatırlatan Görgöz, "Öncelikle şunu belirtmek istiyorum genel müdürün basına bildirmiş olduğu fatura tamamen şaşırtmaca bir fatura olup vermiş olduğu fatura tarihi 24 Nisan 2013 ve kendi şahsının ödemiş olduğu fatura olduğunu göstermiştir. Hem de AFJET’e fatura edilmiş olmasına rağmen. Fakat bizim kastettiğimiz fatura şaşırtmaca değil ve belgesiyle birlikte Anemon Otel’in 29.06.2012 tarihli faturasıdır. Tüm belgeleriyle konaklayan kişinin tüm içki bedelleri AFJET’e’ fatura edilmiştir.” ifade etti. "Bunun neresi iftira? Bu nasıl kandırmaca? Bu nasıl yalanlama." diye soran Görgöz, “Nasıl vicdanınız rahat bu içki bedellerini AFJET’e fatura ettirdiğiniz için. Ve özellikle altını çizmek istiyorum açıklamalarda bu da geçti. Bu içki ve giderlerine konu olan kişi Almanyalı ya da Hollandalı değil, Türk vatandaşı. Belge ile gösteriyoruz belge ile ispat ediyoruz iftira mı bu?" diye konuştu.

"SADECE 13 MİLYON LİRASI KİK’DEN ALINMIŞ"

Görgöz, daha önceki sorularında AFJET’in son dönemdeki yatırımlarının ne liraya mal olduğunu ve bunların ne kadarlık kısmına ihale edilerek sonuçlandırıldığını sorduğunu, ancak net cevaplar alamadığını kaydetti. Görgöz, şunları söyledi: "AFJET'in son 3 yılda gerçekleştirdiği istisna ihaleleri dahil tüm ihalelerinin sonuç bilgilerine ulaştık. 66 milyon yatırımın sadece 13 milyon 821 bin lirası ihale edilerek, Kamu İhale Kurumu’na (KİK) bildirmiştir. Kalan 52 milyon küsur için ihale yok. Teklif yok, sözleşme yok. KİK’in tüm kayıtları sizlere sunuyorum."

Görgöz, yaptıkları araştırmalarda istisna alımların şirketler veya kurumlar tarafından ihale yoluyla yapılması gerektiğinin, ihaleyi kazanacak firmaların yasaklılık sorgulamalarının ve sözleşme bilgilerinin kuruma bildirilmesi gerektiği kuralına ulaştıklarını anlattı. Görgöz, başka bir konunun da ihalesi ve sözleşmesi olmadığı için döviz üzerinden alınan yüksek tutardaki malzeme alımlarının geç ödenmesinden doğan çok yüksek tutarlarda kur farkları faturaları olduğunu kaydetti. Görgöz, "Alfa Laval firmasının geciken ödeme kur farkı faturası tutarı yaklaşık 69 bin liradır. Neden? Yoksa bunun da İhalesi yok mu? Yoksa bunun da sözleşmesi yok mu? Bir kamu şirketinde böyle bir fatura olabilir mi?" diye sordu.

AFJET'in son dönemdeki yatırımlarında 24 milyon kredi kullandığını ifade eden Görgöz, bu kredi ile ilgili masrafların da dahil yaklaşık 8 milyon TL faiz işletileceğini, bunun da bedelinin halka ödetileceğini dile getirdi. Yalçın Görgöz, AFJET’ten bu ve benzeri konulardan pek çok harcama olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını ve kurumun ve devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını anlattı.

AFJET, 1994 yılında kurularak şehrin jeotermal enerjiyle ısıtılmasına talip oldu. En büyük ortağı İl Özel İdaresi olan şirketin ortakları arasında belediye ve sanayi odası da bulunuyor. Şirket, bugün 15 bin konutu ısıtıyor.
CİHAN

Yorumlar