CHP'li Ağbaba: Kayısı sigorta pirimi fındığın iki katına yakın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş’nin(TARSİM) kayısı için fındıktan alınan sigorta priminin iki katına yakın ücret aldığını belirterek, "Üretici 100 bin liralık kayısı için 13 bin...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Ağbaba: Kayısı sigorta pirimi fındığın iki katına yakın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş’nin(TARSİM) kayısı için fındıktan alınan sigorta priminin iki katına yakın ücret aldığını belirterek, "Üretici 100 bin liralık kayısı için 13 bin lira prim öderken, 100 bin liralık fındık için 7 bin lira prim ödüyor. Bu üreticinin lehine değiştirilmeli." dedi.

Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, TARSİM’nin 2007 yılında faaliyete başladığını anımsattı. Kurum tarafından ilk yıl 6 bin 217, 2008 yılında 18 bin 759, 2012 yılında 9 bin 56 ve 2013 yılında 7 bin 424 poliçenin imzalandığını bildiren Ağbaba, "7 yılda toplam 64 bin 942 poliçe Malatya gibi on binlerce üreticisi bulunan bir kent için çok düşük bir rakamdır. Üreticilerin ürünlerini sigorta yaptıramamalarının sebepleri detaylı bir şekilde incelenmeli ve sorunun çözümü için çalışmalar yapılmalıdır." dedi.

Kurumun kasasında 7 yılda 157 milyon TL toplandığının altını çizen Ağbaba, "TARSİM’in havuzuna, kurulduğu günden bu yana 93 milyon TL devlet, 64 milyon TL de üretici para koydu. Buna karşılık kurum bu sürede 116 milyon TL ödeme yaptı. 7 yılda 41 milyon TL kasada kaldı. Tarsimin kazancında gözümüz yok ama milyonlarca para kazandıran üreticilerin önümüzdeki yıl primleri kurum tarafından karşılanabilir. Zaten pek çok üretici sigorta primlerinin yüksekliği, don ve dolu gibi doğal olaylar sonrası sigorta eksperlerinin zararlarını düşük göstermesi nedeniyle şikayetçi oluyor." diye konuştu.

TARSİM tarafından farklı ürünler için alınan sigorta primleri arasında ciddi farklar olduğuna işaret eden Ağbaba, şunları söyledi: "100 bin liralık kayısı için üreticiler 13 bin lira prim ödüyor. 100 bin liralık fındık için ise 7 bin lira prim ödemesi alınıyor. Fındık ile kayısı arasında neredeyse yarı yarıya prim farkı var. Kayısı üreticisi fındık üreticisinden daha zengin değil. TARSİM prim sisteminin çiftçilerimiz lehine mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Malatyalı üreticilerin ağaçlarını yaşatmak için ilaç almaya, sulama yapabilmek için elektrik borçlarını ödemeye gücü kalmadı. 2014 yılında meydana gelen büyük afetin ardından üreticiye destek vermemekte direnen AKP hükümeti, gelecek yıl kayısı ağaçlarının ilaçsız ve susuz kalmasının, nihayetinde ağaçların kurumasının tek sorumlusu olacaktır."

CİHAN

Yorumlar