CHP'de Ön Seçim Bitti, Oylar Sayılıyor

CHP'de milletvekili aday listesini belirlemek için yapılan ön seçim tamamlandı. CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den katıldığı yarışta, Antalya'da Deniz Baykal, oy kullandığı sandıktan 3. çıktı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'de Ön Seçim Bitti, Oylar Sayılıyor

CHP'de Parti Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda 45 seçim branşında hakim denetiminde önseçimler yapıldı. Sandıkların kapanmasından sonra oyların sayımına geçildi. İlk neticeler gelmeye başladı. CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mebus adayı olmak için girdiği ön seçimde her sandıktan çıktı.

SERTER: 'GENEL BAŞKANIMIZ AÇIK ARA BİRİNCİ'

İzmir'de CHP'nin ön seçim neticeleri beklenirken, son vaziyet meselesi için bilgi verici CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, 'Genel Başkanımız bütün sandıklarda, bütün oylardan çıkmakta. Şu anda açık fasıla birinci' dedi.

KILIÇDAROĞLU 80 RAKİBİYLE YARIŞTI

CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mebus adayı olmak için girdiği ön seçimde her sandıktan çıktı. Kılıçdaroğlu 2. alanda 80 rakibiyle yarıştı. Rakipleri, öncelikle '57' paradigma numarası ile seçime giren Kılıçdaroğlu'na sonra kendilerine oy istedi.

Partililer neticeleri CHP İzmir İl Başkanlığı'ndan takip etti. Kurulan bilgisayar ağıyla mektep sorumluları sandık sonuçlarını okulda kurduklardı bilgisayara girdi, neticeler İl Başkanlığı'ndan izlendi. CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, saat 18.30'da yaptığı izahatda. Oylamaya katılımın yüzde 55 olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'YÜZDE 55 CİVARINDA KATILIM OLDU'

'Saat 17.00 sebebiyle sandıklar kapandı. Bazı politik büyükler der ki, 'sandığa giren değil çıkan önemlidir.' Sonuç için konuşmak erken. Bir bireyin garantisini biliyoruz. Genel Başkanımız açık fasıla farkla önde gidiyor. Birinci çıkacağını söyleyebilirim. 7 Haziran'da kendisini başbakan şekilde göndereceğiz. Gün arasında 12 ilçeyi gezdim. Telefonla konuştum ırak ilçelerle. Gelen bilgiler herzaman olumlu. Hiçbir sorun yok. Yaşlısı, genci sandık başına koştu. Yüzde 55 sularında bir katılım gözüküyor. Katılamayan üyelerin niye sandığa gitmediğinin tespitini yapacağız. Sonuçların açıklanması sonrası hiç bir arkadaşımızın partiye ziyan verecek söylemlerde bulunmayacağını düşünüyorum.'

BEYDAĞ'DA KILIÇDAROĞLU VE SARIKÜSE AYNI OYU ALDI

CHP'de İzmir'de ilk resmi netice Beydağ İlçesi'den geldi. Partinin aza sayısının 159 bulunduğu Beydağ'da 147 aza sandığa gitti. Altı oy geçersiz sayıldı. Beydağ'da Gençlik Kolları eski İzmir İl Başkanı Beydağlı Sinan Sarıküse, Kılıçdaroğlu ile tıpkı oyu aldı. Beydağ ön seçim neticeleri şöyle oldu:

'CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 137, Sinan Sarıküse 137, Atilla Sertel 119, Mustafa Balbay 119, Ülkümen Rodoplu 94, Ali Engin 45, Serdar Değirmenci 44, Nurgül Uçar 44, Levent Çılı 41, Hüseyin Sezer 40, Ebru Okay 32, Ali Kemal Elitaş 30, Nevzat Kavalar 23, Mustafa Moroğlu 24.'

BAYKAL OY KULLANDIĞI 3. ÇIKTI

CHP'de sonucunda merak edilen seçim bölgelerinden birisi de Antalya. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da katıldığı ön seçimde oy sayımına geçildi. Baykal, oy kullandığı sandıkta 3. oldu. Bu sandıktan gelen neticeye göre, Niyazi Nefi Kara 38, Devrim Kök 34, Deniz Baykal 33, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise 32 oy aldı. Oy kullanan üyeler, Antalya'da en 7, enfazla 13 adayın adını işaretledi. Deniz Baykal'ın oyu, 14 adayın ismini işaretlediği için geçersiz sayılmıştı.

ADAYLAR NASIL BELİRLENECEK?

CHP'de İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın'da mebus adayları hem ön seçimle hem de kontenjan yöntemiyle belirleniyor. Yani fermuar yöntemi uygulanacak. Buna oranla dikkat çekici sıralar kontenjan adaylarına öteki sıralar ise ön seçimle belirlenecek adaylara ayrıldı. İstanbul birinci alanda 1, 3, 5, 7 ve 9.sıra umumi merkez sebebi ile belirlenecek. 2, 4, 6 ve 8.sırada yer alacak adaylar ise ön seçimle netleştirilecek. Benzer uygulama Ankara ve İzmir için de geçerli olacak.

Antalya ve Aydın'da ise 1 kontenjan adayı olacak, öteki bütün adaylar ön seçimle belirlenecek. Bursa, Edirne, Isparta, Kırklareli, Kütahya ve Rize'nin de dahil bulunduğu 35 ilde ise kontenjan adayı olmayacak.

CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu büyükşehirlerde kontanjana ayrılan birinci sıraların bayan adaylara verileceğini açıklamıştı. Bu vaziyette CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'deki seçimden birinci çıksa dahi ikinci olağan namzet gösterilecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar