CHP, tarafsızlığını yitirdiği iddiasıyla TRT’yi RTÜK’e şikayet etti

CHP, TRT’nin seçim dönemindeki tarafsızlığını yitirdiği iddiası ile Genel Müdür İbrahim Şahin’in görevden alınması talebiyle Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’e resmi başvuruda bulundu. CHP’li Engin Altay, TRT’nin devletin resmi...

Google Haberlere Abone ol
CHP, tarafsızlığını yitirdiği iddiasıyla TRT’yi RTÜK’e şikayet etti

CHP, TRT’nin seçim dönemindeki tarafsızlığını yitirdiği iddiası ile Genel Müdür İbrahim Şahin’in görevden alınması talebiyle Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’e resmi başvuruda bulundu. CHP’li Engin Altay, TRT’nin devletin resmi yayın organından ziyade AKP’nin bir yayın organına dönüştüğünü iddia etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçim döneminde TRT’nin ilgili kanun ve ilkeler çerçevesinde aleni taraf olmaktan dolayı iki kez uyarı, bir kez de yayın durdurma cezasına çarptırıldığını ifade ederek ‘‘TRT kanunun 2954 sayılı 13. Maddesi şöyle der; Tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle RTÜK’ün teklifi, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla genel müdür görevden alınır.’’ dedi. RTÜK Başkanı Davut Dursun’a kanun çerçevesinde kendisine verilen görevi hatırlattıklarını kaydeden Engin Altay, dilekçeyle de resmi olarak talepte bulunduklarını ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Altay gerekçe olarak TRT’de hükümet partisi ile muhalefet partilerine ayrılan yayın sürelerini gösterdi. Altay, ‘‘2 Şubat-2 Mart tarihleri arasında AKP’ye ayrılan süre 13 saat 32 dakika, CHP’ye ayrılan süre sadece ve sadece 45 dakika, MHP’ye ayrılan süre 48 dakika. Bu TRT’nin devletin resmi yayın organı değil de AKP’nin bir yayın organına dönüştüğünün açık, somut bir delili ve belgesidir.’’ şeklinde konuştu.

"RTÜK DE AKP’NİN BİR ORGANINA DÖNÜŞMÜŞ"

TRT’nin tarafgir tutumunu üç grup başkanvekilinin imzası ile TBMM’ye bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair bir önerge verdiklerini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Altay, TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bazı RTÜK üyelerin etik kurallara uymadığını belirtmesinin kendilerini hayrete düşürdüğünü söyledi. Altay, ‘‘RTÜK üyelerinden tarafsızlık bekleyen Bülent Arınç’ın önce devlet memuru olan TRT genel müdürünün tarafsızlığını sağlaması gerekir.’’ diyerek üyeler arasında partizanca davrananların iktidar kontenjanından görev yapanlara bakması gerektiğini belirtti. Altay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘RTÜK de maalesef AKP’nin bir organına dönüşmüş. Muhalif basını susturmak için bir ceza kurulu olarak iş ve işlem yapmaktadır.’’

"İNŞALLAH BİZİ BU KAPILARA GELİP DİLEKÇE VERMEK ZORUNDA BIRAKMAZ"

Kamuoyundaki TRT’nin başına Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün getirileceği iddialarının üzerine CHP Grup Başkanvekili Altay, ‘‘Tasarruf elbette Bakanlar Kurulu’nun. Ama inşallah bizi bu kapılara gelip hak ve hukuk aramak için dilekçe vermek zorunda bırakmaz.’’ dedi.

CİHAN

Yorumlar