CHP, Soma Holding ile 25 Aralık soruşturmasının bağlantısını sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın çeşitli suçlardan 17 şüpheliyle birlikte hakkında dava açıldığı ve hakim karşısına çıkacağının doğru...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Soma Holding ile 25 Aralık soruşturmasının bağlantısını sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın çeşitli suçlardan 17 şüpheliyle birlikte hakkında dava açıldığı ve hakim karşısına çıkacağının doğru olup olmadığını sordu. 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının operasyonu yaptırılmayan fezlekesinde 16 defa 'Soma' kelimesinin geçtiğini belirten Tanrıkulu, "14'ü maden ocakları konuludur; bu nokta ehemmiyetle dikkate alındığında; 25 Aralık soruşturması içlerinde Soma Holding’in de yer aldığı şirketlere verilen rödevans sözleşmelerinde yapılan usulsüzlüklerin ortaya çıkmasını engellemek için mi AKP tarafından siyasi baskılarla durdurulmuştur?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Başbakan Yardımcısı Arınç'ın cevaplaması istemiyle verilen önergede, şu sorular yöneltildi:

"- Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın yaşandığı maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, hileli iflas, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı, 6183 Amme Alacakları Usulü Hakkındaki Kanunun 110. Maddesine muhalefet' gibi suçlardan 17 şüpheliyle birlikte hakkında dava açıldığı ve 17 Haziran 2014 günü Hakim karşısına çıkacağı doğru mudur?

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede Alp Gürkan ve diğer 17 şüphelinin işadamı Korkmaz Yiğit'in 2007 yılında iflasının ardından Yiğit'in gayrimenkullerini başka bir isim üzerinden satın alarak örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflas suçlarını işledikleri iddiası doğru mudur?

- TMSF'nin ve alacaklılarının elinden, borçlu Korkmaz Yiğit'in mallarını kaçırmakla suçlandıkları doğru mudur?

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianame hangi tarihte mahkemeye gönderilmiştir? Yetkili mahkeme hangi tarihte iddianameyi kabul etmiştir?

- Hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, hileli iflas, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı, 6183 Amme Alacakları Usulü Hakkındaki Kanunun 110. Maddesine muhalefet suçlarından dava açılmış bir kişinin şirket ve şirketlerine maden işletme hakkı neden ve hangi gerekçe ile verilmiştir?

- Kamu adına neden sözleşme/sözleşmeler imzalanmıştır?

- Soma'da felaketin yaşandığı maden işletmesi hangi tarihli sözleşme ile Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmesi AŞ adlı şirkete verilmiştir?

- Alp Gürkan’ın adli sicil kaydında yer alan başka suçlar bulunmakta mıdır; bulunmaktaysa bu suçlar nelerdir?

- Alp Gürkan’ın adli sicil kaydında geçmişten bugüne kadar herhangi silinme yapılmış mıdır; yapılmışsa hangi nedenlerle adli sicil kaydında silinme yapılmıştır?

- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının operasyonu yaptırılmayan fezlekesinde 16 defa 'Soma' kelimesi geçmektedir; 14'ü maden ocakları konuludur; bu nokta ehemmiyetle dikkate alındığında; 25 Aralık soruşturması içlerinde Soma Holding’in de yer aldığı şirketlere verilen rödevans sözleşmelerinde yapılan usulsüzlüklerin ortaya çıkmasını engellemek için mi AKP tarafından siyasi baskılarla durdurulmuştur?" CİHAN

Yorumlar