CHP PKK'lı öğretmenlerin ihracına da karşı

Hükümetin PKK'lı öğretmenlerin açığa alınacağı yönündeki açıklamasına CHP'den itiraz geldi

Google Haberlere Abone ol
CHP PKK'lı öğretmenlerin ihracına da karşı
CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Zeynep Altıok, "Terörle bağlantılı olduğu belirlenen öğretmenler için hukuki sürecin başlatılması ve kararı mahkemelerin vermesi gerekir. Aksi uygulamalar kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu. Ağbaba ve Altıok, yaptıkları yazılı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın terörle bağlantılı olduğu belirlenen öğretmenlerin açığa alınacağı yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Açıklamada, "14 bin öğretmenin terörle bir şekilde iç içe olduğuna kim, nasıl kanaat getirmiş? Eldeki bilgi, belge, deliller nelerdir? Bu 14 bin öğretmen tam olarak ne yapmış da terörle iç içe olmuş?" sorularını gündeme getiren, Ağbaba ve Altıok, "Bu öğretmenlerin bu aşamaya gelene kadar terörle bir şekilde iç içe oldukları anlaşılmamış da 2016’nın Eylül'ün de mi iç içe oldukları anlaşılmış? Bu doğru değil. Devlet kendi öğretmenine bu şekilde muamele yapamaz. Bu hukuksuzdur, bunun adı yargısız infazdır." ifadesini kullandı.

"MAHKEME KARARIYLA YAPILMALI"

Hiçbir demokratik ülkenin kendi yurttaşlarına bu şekilde davranamayacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu apaçık baskı rejimi uygulamasıdır, diktatörlük rejimi uygulamasıdır. Demokratik ülkeler bireyin terör faaliyeti içerisinde yer aldığını düşünüyorsa, gerekli hukuki süreci başlatır, delilleri mahkemeye sunar, mahkeme hukuk çerçevesinde kararını verir. Gerçekten terör faaliyeti içerisinde yer almışlarsa zaten bırakın öğretmenlik yapmayı dışarıda olamaz. Cezasını alır ve cezasını çeker. Oysa Başbakan hukuku devre dışı bırakarak, tamamen keyfi bir yaklaşımla 14 bin öğretmeni cezalandıracağını ifade ediyor. Türkiye’nin sinir uçlarına daha fazla dokunmamak gerekiyor. Rasyonel devlet aklının bir an önce devreye girmesi ve kendi yurttaşlarına karşı en azından kendi hukukunu reva görmesi gerekiyor. Terörle bir şekilde iç içe olmuş olanlara bırakın yargı, belge, bilgi ve delilleriyle adil yargılama ve savunma hakkı çerçevesinde karar versin. Kendinizi yargının yerine koyup, binlerce insanın geleceğini çalmayın."

BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEMİŞTİ? 

Başbakan Binali Yıldırım pazar günü Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte, "Bu bölgede görev yapan, terörle bir şekilde iç içe olmuş 14 bin öğretmen olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunların ne kadarının doğrudan terör örgütüyle ilişkili olduğu, ne kadarının olmadığı yapılacak incelemelerle, soruşturmalarla ortaya çıkacak. Bayramdan sonra okullar açılıyor, Milli Eğitim Bakanımız ile konuştuk, tedbir olarak üzerinde şüphe bulunan, gerekli tespitleri yapılan bütün öğretmenler açığa alınacak, yeni ders döneminde bunlara görev verilmeyecek. Bunun yerine yeni baştan öğretmenlerimizi buraya göndereceğiz." açıklamasında bulunmuştu.
chp

Yorumlar