CHP, Musul'la ilgili yayın yasağına itiraz etti

CHP, kamuoyunun haber alma hakkına ilişkin verilen yasaklama kararının kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Başbakan Erdoğan'ın, Musul'da yaşananlar ile ilgili "yazmadan,...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Musul'la ilgili yayın yasağına itiraz etti

CHP, kamuoyunun haber alma hakkına ilişkin verilen yasaklama kararının kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Başbakan Erdoğan'ın, Musul'da yaşananlar ile ilgili "yazmadan, çizmeden, fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz" sözlerinin ardından, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu'nda bulunan ve IŞİD terör örgütü tarafından kaçırılan Başkonsolosluk çalışmaları ve TIR şoförlerine ilişkin haberler için yayın yasağı kararı aldığını söyledi. Tezcan, "Bu AKP’nin yasağıdır. AKP, IŞiD’le yaptığı suç ortaklığını örtbas etmek istiyor. Haber hakkı engellenemez." dedi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talebi doğrultusunda verilen, 2014/566 D. İş dosyası ile verilen yayın yasağı kararının Anayasa ve yasalara aykırı olması nedeni ile itirazen kaldırılması talebine ilişkindir." denildi.

Türkiye Cumhuriyeti Musul Başkonsolosluğu'nun, IŞİD adlı terör örgütü tarafından, 11.06.2014 tarihinde basılmış ve ikisi çocuk, 31’i güvenlik görevlisi toplam 39 vatandaş, rehin alınmak sureti ile bilinmeyen bir yere götürüldüğünün hatırlatıldığı dilekçede, bu süreç içerisinde, siyasi iktidarın iyi bir sınav veremediği, vatandaşların akıbeti hususunda kamuoyunu bilgilendirmek bir yana, bu hususta ortaya çıkan vahim iddiaları gizlemek ve üzerini örtmek çabası içerisinde olduğu ve olmaya devam ettiği vurgulandı.

Dilekçede, "Siyasi İktidar temsilcileri, bir süredir, rehin alınan vatandaşlarımız ile ilgili haberlerin, rehin alanlar üzerinde (IŞİD terör örgütü) sıkıntı yaratacağı ve bu kapsamında, olumsuz haberlerin yapılmaması yönünde söylemlerde bulunmaktadırlar. İşte tam bu süreçte verilen yasaklama kararı tarafımızdan şüphe ile karşılanmıştır. Yasaklama kararı 1982 Anayasasının 26/2 maddesi kapsamında, Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti maddesi kapsamında verilmiştir. Bu madde kapsamında yasaklama kararı verilmesi Anayasanın ihlalidir. Ölçülülük ilkesine açık aykırılık teşkil etmektedir. Anayasamızın 22. Maddesi kapsamında Haberleşme Hürriyeti mevcuttur. Yukarıda arz edilen nedenler ve resen nazara alınacak sair sebepler ile CMK 268 v.d hükümler kapsamında, Anayasa ve Basın Kanununa aykırı olarak verilen yasaklama kararının itirazen incelenerek kaldırılmasınız ve talep ederiz.21.03.2014" ifadeleri kullanıldı. CİHAN

Yorumlar