CHP, MİT Kanunu’nun iptali için AYM’ye başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6532 sayılı 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM)...

Google Haberlere Abone ol
CHP, MİT Kanunu’nun iptali için AYM’ye başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6532 sayılı 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvuruyu yapan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. MİT Kanunu’nun iptali için başvuru yaptığını hatırlatan Toptaş, dünyanın en yoğun krizlerinin yaşandığı bir bölgede yaşadığımızı söyledi. Bütün terör örgütlerinin Türkiye'de ve komşularında faaliyet alanlarını genişlettiğini söyleyen Toptaş, her tarafının terörle çevrili bir ülkede yaşadığımızı yineledi.

Toptaş, “Ülkemizin güçlü, donanımlı, bilgili, teknolojiden en sonuna kadar yararlanabilen bir istihbarat örgütüne ihtiyacı vardır. Ancak, bu istihbarat örgütü devlete ait ve millete hizmet eden bir istihbarat örgütü olmak zorundadır. Kuzey Kore’de, Çin’de, Sudan’da, Suriye’de örgütlenmiş istihbarat örgütleri gibi bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız yoktur. Bu MİT Yasası ile Türkiye’de; Sudan’daki, Çin’deki, Suriye’deki istihbarat örgütlerine benzer istihbarat yapılanmasına gidilmiştir.” dedi.

AYM’den, iptalini istedikleri MİT Yasası bir El-Muhaberat yasası olduğunu savunan Toptaş, yasanın, üzerinde hiçbir denetim yetkisi bulunmayan, hiçbir yargı yetkisi kullanılamayacak olan, son derece sorumsuz ama çok geniş yetkilerle donatılmış bir yasa olduğunu kaydetti. Bu yasanın mutlaka iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Toptaş, bu yasanın yürürlükte kalması halinde Türkiye’nin sürekli bir 12 Eylül rejiminin uygulandığı, olağanüstü halin devam ettiği bir ülke haline geleceğini öne sürdü.

MİT Yasası’na verilen yetkilerin Anayasa’da belirlenmiş olan bütün temel hak ve hürriyetleri ihlal eden bir yasa olduğunu ifade eden Toptaş, “Yargı yetkisinden, insanların bütün demokratik haklarını elinden alan, mülkiyet haklarına saldıran, haberleşme özgürlüğünü elinden alan, artık hiç kimsenin karşısında duramayacağı bir hükümet örgütü haline getirmiştir. Ben bu yasa görüşülürken, komisyonda artık AKMİT olduğunu söylemiştim.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar