CHP Milletvekili Topal, et üreticilerinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, et üreticilerinin sıkıntılarını meclise taşıdı. Milletvekili Topal, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et ithalatının yapılması söylentilerini Gıda, Tarım...

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Topal, et üreticilerinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, et üreticilerinin sıkıntılarını meclise taşıdı. Milletvekili Topal, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et ithalatının yapılması söylentilerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sorduğunu belirtti.

Milletvekili Ramis Topal 5 soruluk önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Besicilik sektörü ciddi sıkıntılar içerisindedir. Geçtiğimiz yıllarda saman fiyatının bile ekin fiyatını geçtiği bir dönemde canlı ve cansız hayvan ithalatı ile besicinin beli bükülmüş 18 bin liraya mal ettikleri hayvanlar 9 bin liraya ancak alıcı bulabilmiştir. Besledikleri hayvanların yem paralarını bile ödeyemeyen besiciler bankalardan çektikleri kredilere mahkum bırakılmıştır. Kooperatifler aracılığı ile hayvan alımı için borçlandırılan köylülerin durumu ise içler acısıdır. İhale edilen hayvan fiyatları 9 bin 500 liraya kadar çıkmışken piyasada bu fiyatlar 2 bin lirayı ancak bulmaktadır. Beli bükülen besicilerin ve çiftçilerin tek umudu yaklaşan Kurban Bayramı olmuştur. Ancak geçtiğimiz hafta besicilerle yaptığım görüşmelerde canlı veya cansız hayvan ithalatı olacağı duyumunu aldıklarını, bu konuda büyük kaygı duyduklarını dile getirmişlerdir. Verilecek bir ithalat izni zaten maliyete göre düşük seyreden et fiyatlarını iyice düşürecek ve besicileri icralık duruma düşürecektir.

Bu bağlamda, 2014 yılı içerisinde canlı veya cansız hayvan ithalatı yapmayı düşünüyor musunuz? 2014 yılı içerisinde besicilere ne gibi destekler verilmiştir? 2014 yılının kalan yarısı için besicilere herhangi bir destek vermeyi planlıyor musunuz? Tarımsal amaçlı kooperatifler kanalı ile dağıtılan hayvanların borçlarının ertelemesi ile ilgili çalışmanız var mıdır? Türkiye’de çiftçiler sadece Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kanalı ile değil, diğer özel bankaların tarımsal amaçlı kredilerinden de yararlanmaktadır. Borç erteleme kararlarına bu özel bankaları da eklemeyi düşünüyor musunuz?"

Konuyla ilgili açıklama yapan Milletvekili Topal, "Amasya hayvancılık konusunda atılım yapmaya çalışan kentlerin arasında. Geçtiğimiz hafta özellikle Suluova ve diğer ilçelerde besicilerle bir araya geldim. Besiciler artan yem fiyatlarına karşı direnirken çok zorlandıklarını, banka kredileri ile ayakta durduklarını ve tek umutlarının Kurban Bayramı olduğunu dile getirdiler. Ancak bu umudun yapılacak canlı veya cansız et ithalatı ile son bulacağını, kredi borçlarını ödeyemezler ise yıl sonu icralık konuma geleceklerini dile getirdiler. Böyle bir ortamda et ithalatı besiciliği bitirir. Bende bu konuda bir soru önergesi hazırlayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e ilettim. Ancak Sayın Eker’e Tarım Komisyonu üyesi olarak da açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Eker’in en yakın zamanda, 2014 yılı içerisinde herhangi bir et ithalatın yapılmayacağı konusunda besicilere bir açıklama yapmasını ve yüreklerine su serpmesini bekliyorum." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar