CHP Milletvekili Özel: Hakim şüphelilere sensörleri sordu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili mahkemeye sevk edilen şüphelilere hakim tarafından sersörlerle ilgili sorular sorulduğunu söyledi. Tutuklama istemiyle savcılık tarafından mahkemeye...

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Özel: Hakim şüphelilere sensörleri sordu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili mahkemeye sevk edilen şüphelilere hakim tarafından sersörlerle ilgili sorular sorulduğunu söyledi.

Tutuklama istemiyle savcılık tarafından mahkemeye sevk edilen 5 kişinin hakim karşısındaki ifadelerine tanıklık ettiğini ifade eden Özel, "Kullanacağım ifadeler hazırlık soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek boyuttadır. Ağırlıklı olarak hakim tarafından sensörlerde 50'nin üzerinde karbonmonoksit uyarısı olduğunun, savcılığın almış olduğu bilgisayar kayıtlarından, sensörlerin lok dosyalarından ortaya çıktığını, bu konuda defterlere yapılması gereken kayıtların eksik olduğunu, işletme müdürü tarafından bu defterin imzalanmamış olduğunu, gerekli uyarı yapılmamış olduğunu ve çeşitli uyarıların, özellikle madende kaza olmadan önce de karbonmonoksit miktarının yükseldiğine ilişkin sensör kayıtları olduğu halde bu konuda neden işlem yapılmadığı üzerine sorular vardı. Kısa sorulara kısa cevaplar sonucunda 5 kişinin ifadeleri tamamlandı. Şimdi hakimin vereceği karar bekleniyor." dedi.

"TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYETTEN SORUŞTURMA YÜRÜYOR"

Soruşturmanın kamuoyundaki yaygın beklentinin aksine TCK'nın 83/3 maddesinde değil 85/2 maddesi üzerinden yürüdüğü bilgisini veren Özel, "Bu da şu demek kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesiyle ilgili bir soruşturma yürütülmesi beklenirken, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma maddesinden soruşturma yürüyor. TCK'ya göre taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmanın alt sınırı 2 yıl, üst sınırı 10 yıldır. Bu kamuoyundaki yangın deyişle trafik kazalardaki uygulanan maddedir. Oysa kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesi olsaydı alt sınır 10, üst sınır 25 yıl olarak cezalandırmanın talep edilmesi söz konusu olabilirdi. Bu aşamada beklentilerin aksine daha düşük cezaların olabileceği bir maddeden soruşturmanın yürütüldüğünü söyleyebilirim." diye konuştu.

Şu anda gözaltı sayısının 24 olduğunu, bunlardan 17'sinin emniyet ya da savcılıkta olduğunu belirten Özel, 17 kişiden 5'inin hakim karşısına çıktığını söyledi. Devam eden 6 tanesinin savcılık sorgusu sürdüğünü ancak aldıkları son bilgiye göre onların da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiği yönünde olduğunu kaydeden Özel, diğer 6 kişi ile başka bir yerden getirilen kişinin de jandarmada olduklarının söylendiğini belirtti. Madenin sahibi Alp Gürkan ve Ramazan Doğru'nun isimleri şu anda soruşturma dosyasında olmadığı bilgisini de paylaşan Özel, "Ancak Can Gürkan'ın var. Can Gürkan buradaki madenin yönetim kurulu başkanıdır. Alp Gürkan ise holdingin yönetim kurulu başkanıdır. Sanıyorum baba-oğul olduklarını biliyorum. Kesin bilgi değil. Ramazan Doğru ise buranın CEO'suydu." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar