CHP Milletvekili Güneş: Fabrikaların yerine işadamları özelleştirilmeli

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesiyle Soma'daki facianın benzerinin burada da yaşanacağını iddia etti. Özeleştirme şartnamesinde işçilerin güvencesiyle ilgili bir madde bulunmadığını öne...

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Güneş: Fabrikaların yerine işadamları özelleştirilmeli

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesiyle Soma'daki facianın benzerinin burada da yaşanacağını iddia etti. Özeleştirme şartnamesinde işçilerin güvencesiyle ilgili bir madde bulunmadığını öne sürerek, "İşçiler çok para alıyor diye özelleştiriyorsanız, Türkiye'de fabrikalardan önce işadamlarının özelleştirilmesi lazım." dedi.

Milletvekili Güneş, beraberinde CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ve partililerle birlikte santral önündeki direniş çadırını ziyaret ederek, işçilerin sıkıntılarını dinledi. TBMM'de, Soma'da yaşanan maden faciası sebebiyle bugün iki bakan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verildiğini belirten Güneş, "CHP iki bakan hakkında, HDP de Başbakan hakkında gensoru önergesi verdi. Soma'daki Gürkan ailesinin sahibi olduğu Soma Holding'in işlettiği maden sadece kusurlu ve tehlikeli değildi. Bütün madenler tehlikeli ve risklidir. Türkiye'de madenlerde iki konu çok temel. Bir, işçi güvenliği yok, işyeri güvenliği yok. İki, inanılmaz bir taşeronlaşma ve köleleştirme var." ifadelerini kullandı.

'YÜZLERCE METRE YERİN AŞAĞISINDA BİR TUVALETİNİZ BİLE YOK'

CHP Milletvekili Güneş, Yatağan'daki direnişi uzun zamandan bu yana takip ettiğini ve parti olarak destek verdiklerini de söyledi: "Soma'da bir insanlık dramı yaşandı. Sadece ölmeleriyle değil, yaşayanlar o dramı sürdürüyorlar, çünkü asgari ücretle çalışıyorlar. Yemeklerinin ve tuvaletlerinin bile olmadığı ortaya çıktı. Burası açık maden tipiyle çalışıyor, oysa Soma kapalı bir maden. Yüzlerce metre yerin aşağısında bir tuvaletiniz bile yok. Kaçıncı yüzyıldayız? Başbakan sıkılmadan, 'Bu işin fıtratında bu var.' dedi. Umarım bu ülkenin fıtratında, o başbakanı yıkma gücünün olmadığı olmasın. Bu halkın da o başbakanı indirme fıtratını göreceğiz." şeklinde konuştu.

'YATAĞANDA ÖZELLEŞTİRMEYİ DURDURMALARI HATALARININ GÖSTERGESİ'

Türkiye'nin madenlerin durumunu ve yanlış özelleştirilmeleri görmesi gerektiğini belirten Güneş, "16 Mayıs tarihinde burası için alınan altı teklif değerlendirmeyle beraber özelleştirme sürecine devam edecek. Altı büyük firma müracaat etti. O altı firmadan bir tanesi, buranın işletme hakkını elde edecek. Aynı Soma'daki gibi işletme hakkını devrederek maden çıkartacaktı ve burada da elektrik üretecekti. Soma'da olan şeylerin benzerleri burada olacaktı ama durdurdular. Demek ki aynı şeyler burada da olacaktı ki burada da aynı şeyleri planlamışlardı ki durdurdular. Yatağan'da planlanan özelleştirme, Soma'daki gibi bir özelleştirmeydi ki ama yine aynı hatayı yapmayalım diye durdurdular. Durdurmaları, hatalarının göstergesi. Yakalandılar ve durdurdular. Yine aynı şeyi yapacaklar, insanlar unutunca yine aynı şeyi yapmaya çalışacaklar." dedi.

'TÜRKİYE’DE ÖNCE İŞADAMLARI ÖZELLEŞTİRİLMELİ'

Hurşit Güneş, Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesinde işçilerin güvencesiyle ilgili bir şart bulunmadığını iddia ederek şunları söyledi: "Türkiye'de emekçinin hakkını savunan tek siyasi parti var. Biz her yerde işçinin hakkını savunuyoruz. Türkiye'de işçi her yerde eziliyor ve bu özelleştirme ve taşeronlaştırma sürecinin muhakkak durdurulması gerekiyor. Neden burası özelleştiriliyor, onu da anlamış değiliz. Bir siyasi çıksın, bize bunu anlatsın. İşçiler çok para alıyor diye mi özelleştiriyorsunuz? İşçiler çok para alıyor diye özelleştiriyorsanız, Türkiye'de fabrikalardan önce işadamlarının özelleştirilmesi lazım. Büyük para kazananların özelleştirilmesi lazım. Niye işçinin üç kuruş parasına göz dikiyorsunuz? Burada sizin yaptığınız haklı direnişe destek veriyoruz. Buranın özelleştirilmesine karşı çıkıyoruz. Buranın bu şartlarda, işçiyi ezen bir biçimde özelleştirilmesi kesinlikle yanlıştır ve bunları kendileri de biliyor." CİHAN

Yorumlar