CHP Milletvekili Gök, Ankara’da 6 ilçe için alınan arama kararına itiraz etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle ki.

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Gök, Ankara’da 6 ilçe için alınan arama kararına itiraz etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, özel araçları, özel kâğıtları ve eşyalarının aranmasına ilişkin kararın kaldırılması için itirazda bulundu.

Mahkeme kararının gerekçesinde Adli ve Önleme Aramalar Yönetmeliğinin 19. ve 20. maddelerine dayanıldığını, 'genel ve soyut' ifadelerle, bu ilçelerde yaşayan ve Ankara nüfusunun büyük çoğunluğunun olağan şüpheli sayılmasına yol açacak bir uygulamaya izin ve yetki verildiğini hatırlatan Gök, “Adli ve Önleme Arama Yönetmeliğinin 19. ve 20. maddesi birlikte değerlendirildiğinde arama yapılacak yerler ve arama sebepleri sınırlı olarak belirtilmiş olup yörenin tüm coğrafi hudutlarını ve yaşayan herkesi aynı anda kapsayacak tarzda bir kararın verilmesine olanak bulunmamaktadır.” dedi.

Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede ayrıca, “Genel ve soyut ifadelerle verilmiş olan mahkeme kararına göre emniyet kuvvetleri Ankara’da Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde yaşayan herkesi bu ilçelerin tüm coğrafi sınırları içerisinde ve ayrıca bu ilçelerde yaşamasalar dahi, araçlarıyla ya da yaya olarak bu ilçe sınırları içerisine giren herkesi arayabilecektir.” ifadeleri yer aldı.

Alınan kararın Adli ve Önleme Aramalar Yönetmeliği’ne aykırı olduğu gibi kişi hak ve özgürlüklerine ilişkin Anayasa ve CMK’ya da açıkça aykırı olduğunu belirten Gök dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Ankara’da yaşayan hemen hemen her yurttaşımız potansiyel suçlu ve şüpheli konumuna indirgenmiştir. Kişi hürriyetlerinin Olağanüstü Hal ve Sıkıyönetim dönemlerinden daha da ağır bir biçimde kısıtlanması sonucu doğuracak bir karar verilmiştir. Ankara halkının oylarıyla seçilmiş bir milletvekili ve Ankara’da yaşayan bir yurttaş olarak şahsımı ve tüm Ankaralıları yakından ilgilendiren yönetmeliğe, kanunlara ve Anayasaya açıkça aykırı olarak verilmiş olan bu kararın kaldırılmasını talep etmek için iş bu başvuru zorunlu olmuştur.” CİHAN

Yorumlar