CHP, Kesikköprü Barajı’ndan Ankara’ya getirilen suyu sordu

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Kesikköprü Barajı’ndan Ankara’ya getirilen suyun hangi amaçla kullanıldığını sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Kesikköprü Barajı’ndan Ankara’ya getirilen suyu sordu

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Kesikköprü Barajı’ndan Ankara’ya getirilen suyun hangi amaçla kullanıldığını sordu. Levent Gök, Bakan Ala’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Levent Gök’ün önergesinde yer alan sorular şöyle:

-Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında son altı aylık değerlerin önceki yıllar ortalamasına oranla düşük olduğu ve farkın yaklaşık yüzde onluk bir artışla % 38 azalmaya tekabül ettiği doğru mudur? İlgili Bakanlıktan bakanlığınıza bu doğrultuda bir veri akışı sağlanmış, ya da bakanlığınızca bir veri alınmış mıdır?
-Barajlardaki doluluk oranının yağışsız takvime geçilmekte olunan şu günlerde %22’ler düzeyinde seyretmesinin yaratacağı susuzluk ve kuraklık tehlikelerine karşı alınması öngörülen tedbirler nelerdir?
-Yağış ortalamasının düşüklüğü ve barajlardaki düşük doluluk oranı göz önüne alındığında Ankara’yı içme suyu ve kullanma suyu açılarından bekleyen tehlikelere karşı alınmış özel önlemler bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
-Kesikköprü Barajından Ankara’ya getirilen su hangi amaçlı kullanılmıştır? Son 5 yılda Kesikköprü Barajından eksilen (basılan) su miktarı ne kadardır? Tünel boyunca bu suyun ne kadarı kullanılmıştır? Bu suyun kullanılmasından elde edilen gelir aylar itibariyle metreküp/TL olarak ne kadardır?
-Aynı dönemde faturalandırılmayan ve/veya tahsil edilmeyen su bedeli var mıdır? Varsa miktarı ve tahsil edilmeyiş nedeni nedir?
-Anadolu Ajansına içme suyu barajlarındaki doluluk oranını gerçeklere aykırı olarak yüksek gösteren bilginin referansı/kaynağı hangi kuruluştur? Bu konuda bir açıklama yapılacak mıdır?
CİHAN

Yorumlar