CHP Kadın Kolları Başkanı Eskiakbaş: Soma’daki felaket bir işçi cinayeti

CHP Nevşehir Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Eskiakbaş, Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen felaket sonrasında büyük üzüntü duyduklarını ama olayın da bir işçi cinayeti olduğunu söyledi. Bu felaketin bir kaza...

Google Haberlere Abone ol
CHP Kadın Kolları Başkanı Eskiakbaş: Soma’daki felaket bir işçi cinayeti

CHP Nevşehir Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Eskiakbaş, Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen felaket sonrasında büyük üzüntü duyduklarını ama olayın da bir işçi cinayeti olduğunu söyledi.

Bu felaketin bir kaza olmadığını, bir işçi cinayeti olduğunu söyleyebileceklerini ifade eden Eskiakbaş, “Evet bu bir cinayettir. Daha fazla kazanmak, daha fazla ezmek adına hükümet-sermaye ilişkisinin bir cinayetidir. Sorumlular adalet önünde hesap vermelidir. Türkiye bir an önce uluslararası çalışma örgütünün 176 numaralı, madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesini imzalamalıdır. Artık vatandaşımız uyanmalı, fakirliğinin, yoksulluğunun, yok edilişinin önüne geçmeli, bunların hesabını sorabilmelidir. İşçi ölümleri kader değildir.” dedi.

Olaydan neredeyse işçileri sorumlu tutacak bir Başbakan’ın olduğunu iddia eden Eskiakbaş, “Yine fakir, yine yoksul, yine işçi kardeşlerimiz şehit oldular. Ama, bizi asıl üzen ve yaralayan bu olayı sıradan olaylar sınıfına sokan, olaya takdir-i ilahi diye bakan, bu işin fıtratında böyle ölümler var diyen, danışmanlarının ansiklopedilerden bulup çıkarttığı 200 yıl öncesinin maden kazalarının tarihini anlatıp, olup biteni sıradanlaştırmaya çalışan, sanki hala oralarda bu kazalar oluyormuş havası estirmeye çalışan, hala madende yeterli önlemlerin alındığını söyleyerek, yandaşını korumaya çalışan, işçi ölümlerinin fazlalığı konusunda dünya lideri olduğumuzu vatandaşlarımıza aksettirmemeye çalışan, bırakın bir sorumluluk hissetmeyi, istifayı düşünmeyi, maden sahiplerini cezalandırmayı düşünmeyen, neredeyse işçileri sorumlu tutan bir başbakana sahip olmamızdır” diye konuştu.

Bu felaketin geliyorum dediğini, Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Meclis’e verdiği araştırma önergesinde dile getirdiğini kaydeden Eskiakbaş, “Soma’da münferit kazalar oluyor ve birer ikişer işçi kazalarda ölüyor. Maden sahipleri bazı konularda önlem almıyor. Böyle devam ederse felaket olabilir demişti. Araştırılsın demişti. MHP ve HDP önergeyi desteklemiş, ancak önerge AKP oylarıyla reddedilmişti. Ret gerekçesi de madende yeterli denetimlerin yapıldığı idi. Ölen işçilerimize Allah’tan rahmet, kalanlarına sabır diliyoruz” dedi. CİHAN

Yorumlar