CHP İl Başkanı Karasu: Başbakan yıllardır ÖYM'leri istediği gibi kullandı

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, Başbakan Erdoğan’ın yıllardır Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) istediği gibi kullandığını öne sürerken, MHP İl Başkanı Serhat Albayrak ise Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının demokratik hukuk devletine uygun olduğunu.

Google Haberlere Abone ol
CHP İl Başkanı Karasu: Başbakan yıllardır ÖYM'leri istediği gibi kullandı

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, Başbakan Erdoğan’ın yıllardır Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) istediği gibi kullandığını öne sürerken, MHP İl Başkanı Serhat Albayrak ise Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının demokratik hukuk devletine uygun olduğunu, ancak bu yapılırken detaylarının iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) kaldıracaklarını ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Maddede değişiklik yapacakları yönündeki açıklamalarının yankıları sürüyor. ÖYM’lerin kaldırılması çalışmalarını siyasi parti temsilcileri değerlendirdi. Siyasiler hükümete önemli uyarılarda bulundu. Siyasilerden bazıları kararı olumlu bulurken bazıları ise değişikliğin terör suçlarını artıracağını öne sürdü.

AK Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin, hukukun üstünlüğü için önemli bir çalışma olarak bakarken, CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, artık yargıya güvenin kalmadığını ve bağımsız bir hukuk sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi. MHP İl Başkanı Serhat Albayrak ise değişikliğin bir oldu bittiye getirilerek terör suçlarının artabileceği uyarısı yaptı. Saadet Partisi eski İl Başkanı Dursun Coşar da hükümetin yine kendi bildiğini okuyacağını savunarak, hukuk sisteminin baştan ele alınması gerektiğini kaydetti. BBP Merkez İlçe Başkanı Ömer Ağdoğan, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla ilgili olarak, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının şehit olduğu kazanın aydınlatılmasının akamete uğramasından endişe ettiklerini aktardı.

“ADALETE GÜVEN KALMADI”

CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, Başbakan Erdoğan’ın yıllardır ÖYM’leri istediği gibi kullandığını öne sürdü. Bu ülkenin aydınları, Genelkurmay Başkanı ve rektörlerinin yargısızca tutuklandığını savunan Karasu, şöyle devam etti: “Şimdi kendisi de hata yapıldı diyor. Ama bunların düzeltilmesi anlamında hiçbir şeye yanaşmıyor. Türkiye’de tüm yargı sisteminin içini boşalttılar. Yargı siteminin köşe taşlarıyla oynadılar. Şimdi geldikleri noktada bu sefer kendi yargısını oluşturmak için Başbakan adeta çırpınıyor. Bu süreç yargıya olan güveni bitirmiştir. İnsanların yargıya ve adalete hiçbir güveni kalmamıştır. Adaletin olmadığı bir ülkede demokrasiden, özgürlüklerden, eşitlikten bahsetmenin de imkânı yoktur. Bir an önce Türkiye’de sağduyu hakim olmalıdır. Başbakan, ben yaparım mantığından çıkarak, muhalefet partileriyle bir araya gelerek, Türkiye’de herkesi kucaklayacak, düzgün, bağımsız bir yargı sistemi kurmak zorundadır, yoksa iş çok kötü olacaktır.”

“DEĞİŞİKLİK OLDU BİTTİTE GELİRSE TERÖR SUÇLARI ARTABİLİR”

MHP İl Başkanı Serhat Albayrak ise Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının demokratik hukuk devletine daha uygun olduğunu, ancak bu yapılırken bunun detaylarının iyi incelenmesi gerektiğini söyledi. Özel Yetkili Mahkemelerin DGM’lerin kaldırılmasından sonra kurulduğunu hatırlatan Albayrak, “Muhtevasının değişmediğini düşünüyoruz. Bu zamana kadar Özel Yetkili Mahkemelerin yaptığı yargılamalar hukuken ne kadar sağlıklıdır. Bunları baştan sonra doğru incelemek gerekir.” dedi.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının demokratik hukuk devletine daha uygun olacağını kaydeden Avukat Albayrak, şu ifadeleri kullandı:
“Ama bu yapılırken bunun detayları iyi değerlendirmeli. Her ne kadar hukuka uygun olsa da bu kapsamda yapılacak olan yargılamaların değişiklikle Türk Ceza Kanunu'na nasıl geçirileceği önemlidir. Gerekli olan değişiklikleri sağlayamazsanız, ÖYM’lerin kaldırılması özellikle son yıllarda ortaya çıkan terör faaliyetlerini biraz daha artmasını sağlayabilir. O yüzden hukukçulardan da görüş alarak çok sağlıklı bir değerlendirme yapılmalı. Bir gecede oldu bittiye getirilecek olan değişiklikler hiçbir zaman fayda sağlamamıştır. Biz biliyoruz ki Başbakan yapacağı her değişikliği oldu bittiye getirerek çıkarıyor. ÖYM’lerin kurulması da bu şekilde olmuştu. Biz şu aşamada amaçlarının başka olduğunu düşünüyoruz. 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra bu şekilde değişiklikler gündeme geliyor. Hal böyle olunca da insanların aklına bu yolsuzlukların üzeri örtülmeye mi çalışılıyor sorusu akıllara geliyor.”

“SORUŞTURMALAR AKAMETE UĞRAYABİLİR”

BBP Merkez İlçe Başkanı Ömer Ağdoğan da ÖYM’lerin kaldırılmasından sonra Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının şehit olduğu kazanın aydınlatılmasının akamete uğramasından endişe ettiklerini ve düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Aydoğan, şöyle dedi:

“Adalet Bakanı Sayın Bozdağ, TMK 10'a göre Meclis tatile girmeden imtiyazlı mahkemeleri kaldıracaklarını açıkladı. Bu açıklama Büyük Birlik Partisi camiasını yakından ilgilendirmektedir. Zira şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberinde şehit olan arkadaşlarımızın ‘Şehadet Süreçleri’ ile alakalı dosyamıza Malatya Özel Yetkili Savcısı bakmaktadır. TMK 10’a göre yetkilendirilen mahkemeler kaldırılırsa Büyük Birlik Partisi camiası olarak söz konusu davanın akamete uğramasından endişe duyuyoruz. Bu nedenle de Meclis tatile girmeden TMK 10’da yapılacak olan düzenlemeye karşıyız.”

“HUKUK SİSTEMİ CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALINMALI”

Saadet Partisi adına açıklama yapan eski İl Başkanı Dursun Coşar ise ÖYM’ler ve TMK’nın AK Parti iktidarı döneminde çıktığını söyledi. Coşar, “Bir çok uygulamalar oldu. Bunların yanlışlığı üzerine bir U dönüşü yapılıyor. Yerine nasıl bir sistem getirecekleri önemli. Adalet mekanizmasıyla oynamak doğru değil bir kere. Bir kanun çıkarırken 40 sefer hesap edip bir sefer biçme meselesi vardır. Yeniden düzenlerken çok iyi düşünmek gerekir. Geçtiğimiz dönemdeki yargılamalar gösterdi ki yargıya benzemiyor. Ergenekon ve Balyoz davasından tutuklu askerler müebbet hapis cezası aldılar.

Bunların suçu kağıt üzerinde darbe yapacaklarını söylemişler. Ama 28 Şubat olayında fiilen darbe yapan insanların hepsi dışarı çıktı. Bu nasıl sistem. Bu sistemde bir çarpıklık var. Hukuk sisteminin ciddi bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Zaten siz ne derseniz deyin hükümet kendi bildiğini okumaya devam ediyor.” diye ifade etti.

“ÖYM’LER İLE AĞIR CEZA MAHKEMELERİ ARASINDA FARK YOK”

AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin de ÖYM’lerin kaldırılması çalışmasını, “Türkiye’nin normalleşme, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü sürecinde ÖYM’lerin görevinin bitmesi, ağır ceza mahkemelerinin aynı görevi yapması noktasına gelindi. Hukukun üstünlüğü adına çok önemli bir aşama. Bütün ileri demokrasilerde olduğu gibi Türkiye’de de artık ağır ceza mahkemelerinin terörle mücadele ve ağır cezalık suçlara bakması çalışmasıdır.” şeklinde değerlendirdi.

ÖYM’lerin devlet güvenlik mahkemesi yerine kurulduğunu belirten Şahin, suistimale gidecek yolların tıkanması gerektiğini belirtti. Şahin, şunları söyledi: “ÖYM’ler ile ağır ceza mahkeme hâkimleri arasında bir sicil ve sınıf farkı yok. Sadece belli görevlere baktıkları için bu şekildeydi. Yoksa ağır cezadaki hakim ondan daha vasıfsız diye bir şey söz konusu değil. Doğru olanı mahkemeler arasında bir ayrım yapılmamasıdır. ÖYM’ler statü olarak kalktığında da zaten onların hâkimleri de ağır ceza hâkimleri. Dolayısıyla o dosyalar belli şekilde devam eder. Ama yargılama usulü, özel yetkili usuller var. Onlar hak için daha güvenli hale getirilir. Suistimale açık olmaktan kurtarılır. Suistimale gidebilecek yolları da tıkamak lazım. Çünkü millet için hukuk güvenliği hepsinden önemli."


CİHAN

Yorumlar