CHP, HSYK Yasasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı (2)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), HSYK Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, HSYK Yasasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı (2)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), HSYK Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyu yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, çıkışta konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, "İptal talebini, yürütmeyi durdurma talebini içeren dilekçemizi, biraz önce Anayasa Mahkemesi başkanlığına verdik. 46 maddelik yasanın toplam 23 maddesiyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma ve iptal talebimiz var.” dedi.

HSYK Yasası’nın Anayasa’nın 159. Maddesi’nde yazılı olan, 'HSYK Mahkemelerin Bağımsızlığı ve Hâkimlik Teminatı Esaslarına Göre Kurulur' hükmüne açık bir şekilde aykırı olduğunu belirten Çebi, bu yasayla HSYK’nın Adalet Bakanı’nın emrine verildiğini ve bunun kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Çebi, “Bu yasa dün akşam saatlerinde yürürlüğe girdi, Resmi gazetede yayımlandı. Bu sabah mesai saati itibariyle de yürürlüğe girmiş olacak. HSYK’da görevli olan, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, teknik hakimleri, teftiş kurulu başkanları, başkan yardımcıları gibi görevlilerin görevleri sona erecek. Böylesi bir düzenleme, Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yazılı olan hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Çünkü hukuk devletinde idarenin her türlü eylemi işlemi yargı denetime tabidir. Kanun zoruyla, kamu görevlileri görevden alınır ise, bunların bu görevden alma işlemine karşı İdari Yargıda dava açma hakları elinden alınmış olur. Açıkça yargı denetimini yok etmeyi hedefleyen bu düzenleme, hukuk devleti ilkesine, idarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olacağı ilkesine ve yine herkesin hakkını arayabileceği, yargı önünde hak arama özgürlüğüne aykırı bir düzenlemedir.” diye konuştu.

“ADALET BAKANLIĞI HSYK’DA YAPACAĞI ATAMALARI PLANLADI”

Bir gazetecinin, ‘Atamaların hemen yapılmasını bekliyor musunuz?’ sorusunu cevaplayan Çebi, HSYK Yasası’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından çıkmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanması gerektiğini ancak o gün yayımlanmadığını hatırlattı. Çebi, “Dün akşam saatlerine kadar bu yayım gerçekleşmedi. Dün akşam mesai saati sonrasında, saat 19.30-20.00 sularında kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Sanıyorum, bu süre içerisinde Adalet Bakanlığı HSYK’da yapacağı atamaları planladı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte görevi sona erecek kişilerin yerine atanacak kişilerin planlamasını yaptı. Öyle tahmin ediyorum. Bu tahminin doğru olup olmayacağını bugün izleyeceğiz. Görevlilerin yerine bugün herhangi bir atama yapılırsa, bu tahminimiz doğru çıkmış olacak.” yanıtını verdi.

“AYM BUGÜN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİRSE, GÖREVLERİ SONA ERMEZ”

Başka bir gazetecinin ‘AYM’nin yürütmeyi durdurma kararı alması halinde, AYM’nin kararının geriye dönük olmadığı için yok hükmündedir’ hatırlatması üzerine CHP’li Çebi, kanuna göre kanun yayımlandıktan sonra kamu görevlilerinin görevi sona erdiğini söyledi. Ancak, kanunun hiçbir zaman kötü niyeti korumadığını ifade eden Çebi, “Yani, ‘ben bunu mesai saati dışında yayınlayayım, o kişilerin görevi sona ersin, sabah mesai başlayınca da onun yerine yeni atamaları yapayım’ şeklindeki kötü niyeti kanun hiçbir zaman korumaz. AİHM’nin bu yönde kararları da vardı. Eğer AYM bugün bir yürütmeyi durdurma kararı verirse; O geçici maddede görevleri sona erecek şekilde düzenlenmiş olan kamu görevlilerinin görevi sona ermez. Ama bugün vermeyip de bugünden sonraki bir günde karar verirse, o kamu görevlilerinin görevi sona ermiş olur. AYM böyle bir karar vermesi halinde, o kişilerin yargıya başvurup, tekrar geri dönme hakları vardır.” diye konuştu.

Çebi, süre sınırlaması konusunda AYM’nin kendi takdiri olduğunu ancak bu kadar önemli bir konunun AYM tarafından geciktirilmeden görüşüleceği kanaatinde olduğunu söyledi. Hukuk devletini ortadan kaldıran bir yasanın görüşülmesinin, geciktirilmesinin doğru bulmadığını ifade etti.

“MİT’İ HER TÜRLÜ SİYASİ TARTIŞMANIN DIŞINDA TUTMAK GEREKİR”

Meclis’te dershanelerle ilgili yasadan sonra MİT yasası ve Anayasa Komisyonu’ndan geçmiş olan ismi ‘demokratikleşme’ ama kendisinin ‘Gezi’den intikam’ olarak nitelendirdiği yasanın gündeme geleceğini kaydeden Çebi, o yasalardan MİT Yasası’nın bugün gündeme alınmama ihtimali olduğun kaydetti.

MİT Yasası’nın doğru bir yasa olmadığını söyleyen Çebi, MİT’in üzerine herkesin titremesi gerektiğini, her türlü siyasi tartışmanın dışında bırakmak gerektiğini ifade etti. Başbakanların kendi kişisel istekleri arzuları doğrultusunda MİT’e görev vermeyi sağlamak üzere bir yasal düzenleme içerisine girmemesi gerektiğini dile getirdi. Çebi, tasarıda bunun izlerini gördüklerini ve bu nedenle tasarıyı doğru bulmadıklarını vurguladı.

“CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA GÖLGE DÜŞÜRMÜŞTÜR”

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bazı maddelerin Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. Ancak, Gül AYM’yi işaret etti. Meclis’e tekrar gönderebilirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Çebi, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daha önce yaptığı açıklamada toplam 12 maddede toplam 15 adet Anayasaya aykırı düzenleme tespit ettiğini açıklamıştı. Hem böyle bir açıklama yapacaksınız, Anayasaya aykırı çok sayıda düzenleme var diyeceksiniz. Hem de bunların düzelmediği son yasa halini AYM’ye götürmeyeceksiniz. TBMM’ye iade edebilirdi. Bu iki yola da gitmeyip, gereğini AYM yapar diyip, topu CHP’ye atması doğru değildir.” cevabını verdi. Çebi, bu açıklamanın Cumhurbaşkanlığı makamına gölge düşürdüğünü savundu.

MEB YASA TASARISI

MEB Yasa Tasarısı’na da değinen Çebi, bakanlığın bütün merkez ve taşra teşkilatında görevli olan yöneticilerinin görevlerinin yasa yürürlüğe girdiğinde sona ereceğini hatırlattı. AYM’nin benzer kararları olduğunu ifade eden Çebi, MEB’de yeni bir düzenlemenin olmaması halinde kamu görevlilerinin görevine son verilemeyeceğini söyledi. CİHAN

Yorumlar