CHP, Hakan Fidan İçin Mahkemeye Başvurdu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Hakan Fidan'ın MİT müsteşarlığına yeniden atanmasının iptali için dava açtı.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Hakan Fidan İçin Mahkemeye Başvurdu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Bölge yönetim Mahkemesi'ne gelerek Hakan Fidan'ın yine MİT müsteşarı şekilde atanmasını veren Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay'a gönderilmek üzere İstanbul Bölge yönetim Mahkemesi'nde dava açan Tanal, çıkışta gazetecilere izahatlarda bulundu.

'BU KARAR KURUMU SİYASALLAŞTIRIR'

Hakan Fidan'ın tekrardan müsteşar şekilde atanmasının MİT'i itibarsızlaştıracağını kaydeden Tanal, 'Bu karar kurumu siyasallaştırır, devletin bu kurumuna bulunan itimat ve onur sarsılır, MİT'i ak-mit yapar. MİT'i AKP'nin istihbarat bürosu türüne getirir.' diye konuştu.

'ATAMA HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ'

Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan atamanın yasal değil, politik olduğunu anlatım eden Tanal, şöyle konuştu: 'Temennim şu, yasa kırıntısı varsa söylediğimiz gerekçelerden ötürü atamanın yürütmesinin durdurulmasına karar verilmektedir ve tayin etme iptal edilir. Başbakanlık kurumu vesayet altındadır. Çünkü o çağ Başbakan, Fidan'ın istifasını kabul etti, Cumhurbaşkanı kabul etmedi. Şu anda Cumhurbaşkanının dediği oldu. Bu manasına gelmektedir ki Başbakan, bundan sonra yapacağı iş ve işlemlerde Cumhurbaşkanlığının yaptığı, açıklayacağı fikrin aksine bir muamele yapamayacak.'

'FİDAN BU AŞAMADAN SONRA KENDİ BAŞINA KARAR ALAMAZ'

Bu evreden sonra Hakan Fidan'ın kendi başına karar alamayacağını aktaran Tanal, 'Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrının dışına çıkamaz. Kendi başına alacağı kararların hepsinde arka döner. Niçin, bunlar bunu tehdit şekilde kullanıyor. Mesela nasıl kullanır? Ey Fidan, bizim dediğimizi yapmazsan o MİT'le ilgili getirilen yasaların hepsini arka alırız. Anayasanın geçici 15. Maddesini nasıl arka aldıysak ihtilal yapanları nasıl yargıladıysak sende yargılanırsın derler. Bu biçimde birbirlerine şantajlarla adeta dediklerinin dışına çıkamayacaktır.' izahatsında bulundu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar