ÇHD General Aydın davasına bakan hakimler hakkında suç duyurusu yapacak

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin davaya...

Google Haberlere Abone ol
ÇHD General Aydın davasına bakan hakimler hakkında suç duyurusu yapacak

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin davaya bakan ve dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderen İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

ÇHD üyesi avukatlar, İzmir Adliyesi’nde konu hakkında bir basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Nergiz Tuba Aslan, davanın görüldüğü İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, sanıklardan Eşref Hatipoğlu'nun avukatının itirazıyla en üst düzey kolluk amirinin soruşturma ve kovuşturması için HSYK'dan izin alınması gereği yerine getirilmediğinden kovuşturmanın durdurulmasına hükmettiğini hatırlattı. İddianamede, sanıklar Tünay Yanardağ ve Hatipoğlu'nun JİTEM üyesi olmakla suçlandığını belirten Aslan, "1. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği bu kararla devletin onlarca yıldır katliam yapan gizli eli, birçok faili meçhul cinayetin müsebbibi olan JİTEM'i ve bu silahlı örgütlenmenin tim komutanı ve üyesi olan sanıkları koruma zırhına aldı ve faillerin işlediği suçları, kanun çerçevesinde kendilerine verilen görev olarak değerlendirmeyi tercih etti. Lice’de yaşanan katliamın hesabı soruluncaya kadar, failler yargı önünde hesap verinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz." dedi.

Açıklamadan sonra ÇHD üyesi avukatlar, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunacaklarını ve kararın iptali için bir üst mahkeme olan İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti.

ZAMANAŞIMINA BİR GÜN KALA DAVA AÇILMIŞTI

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 24 yıla kadar hapis cezaları istendi. Bir süre önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen dosya, burada TMK ile görevli mahkeme olmaması sebebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Yargıtay, yine güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar vermişti.

KUTU

Güneydoğu'da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ve Lice'nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan davada, yargılamanın durdurulması kararı verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Başsavcılığın zaman aşımından kurtardığı cinayetle ilgili iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl kabul edildi. Emekli olduktan sonra yurtdışına çıkan sanıklardan Üsteğmen Yanardağ ve emekli Albay Hatipoğlu'nun avukatları, mahkemeye başvurarak müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka şehre alınmasını talep etti. Diyarbakır Valiliği bu talebi olumlu bulurken Cumhuriyet Başsavcılığı, güvenlik sıkıntısı olmadığını ve davanın şehirde görülebileceği görüşü bildirdi. Bunun üzerine davaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, karar için dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Dosyayı ve talepleri değerlendiren Yargıtay, dava dosyasının Eskişehir'e gönderilmesine karar verdi. Davaya bakması için dosya, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, inceleme yaptıktan sonra dosyayı Yargıtay'a gönderme kararı aldı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaya daha önce özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığını, bu bağlamda Eskişehir'de kendilerinin özel yetkili değil, alt mahkeme statüsünde olduklarını belirterek, dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dosyayı bu defa İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. CİHAN

Yorumlar