ÇGD'den gazetecilerin emniyete alınmaması ve THY'ye tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İçbatı Anadolu Şube Başkanı Can Hacıoğlu, gazetecilerin emniyete alınmaması ve Türk Hava Yolları'nın (THY) bazı gazetelerin dağıtımını durdurması yönünde aldığı karara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
ÇGD'den gazetecilerin emniyete alınmaması ve THY'ye tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İçbatı Anadolu Şube Başkanı Can Hacıoğlu, gazetecilerin emniyete alınmaması ve Türk Hava Yolları'nın (THY) bazı gazetelerin dağıtımını durdurması yönünde aldığı karara tepki gösterdi. Hacıoğlu, "Basın çalışanlarının mücadelesi bir gün size de herkese de lazım olur. Gazeteciler yolsuzlukları da insanların hayatına pervasızca yapılan saldırıları da yazmaya devam edecek. Türkiye'de demokrasi varsa THY bütün gazeteleri dağıtmalı. THY'nin yaptığı insanların okuma özgürlüğüne müdaheledir. İsteyen istediği gazeteyi okuyabilmeli, ulaşabilmeli." dedi.

    Hacıoğlu, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmemesi ve emniyet müdürlüklerinin içinde kurulan basın odalarının da kapatılması kararının doğru olmadığını söyledi. AB'ye uyum gerekçe gösterilerek sözcülük kurumunu yaşama geçiren, her kentte emniyet ve savcılıkların basın sözcüsü olması gibi uygulamaları tartışılırken ilgili birimlerin yolsuzluk soruşturması sürerken sansürü seçmesinin gazetecilerde hayret uyandırdığını belirten Hacıoğlu, "Gazeteciler olarak bu durumu çok tuhaf ve düşündürücü görüyoruz." dedi.

    Dün, yatak odalarına kadar giren kameraları, özel konuşmaları dinleyen telekulağı, gizli tanıkları, kanuna aykırı yargılamaları, kanıtsız dosyalarla yüzlerce kişinin cezaevinde tutulduklarını gazetecilerin yazdığını aktaran Hacıoğlu, bunu yarında yine gazetecilerin yazacağını belirtti. Hacıoğlu, şöyle konuştu: "Basın emekçileri, hak ihlallerinin bir yerinden tuttu, hak mücadelesinin yanında oldu. Basın emekçilerinin hak mücadelesi bir gün size de, bir kaşısına da herkese lazım olur. Gazeteciler yolsuzlukları, insanların hayatına yapılan saldırıları yazmaya devam edecek. Tutuklandıklarında, dövüldüklerinde, işsiz bırakıldıklarında yazmaya devam ettikleri gibi kapılar yüzlerine kapandığında da yazmayı sürdüreceklerdir. Gazeteciler susturulamayacak, onlar her engellemeye rağmen susmayacaktır.”

    THY'NİN GİRİŞİMİ ABESTİR, İNSANLARIN OKUMA ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGELLEMEDİR

    Türk Hava Yolları'nın bazı gazetelerin dağıtımını durdurmasına da tepki gösteren Hacıoğlu, isteyenin istediği gazeteyi okuyabilmesi gerektiğini kaydetti. "Böyle bir çifte standart olmaz. Okumaya yasaklama getirilemez" diyen Hacıoğlu, "Bu ülkede demokrasiden bahsediliyor. Eğer bu ülkede demokrasi varsa o zaman bütün gazetelerin dağıtımı yapılmalı. Sağcı solcu, yakın, uzak, bizim için iyi yazan, kötü yazan diye ayırt edilmemeli. Siz dağıtımınızı yapın kararı halk versin, okuyucu versin. İnsan hangi gazeteyi okumak istiyorsa okuyabilmeli, hangi televizyonu istiyorsa onu seyredebilmeli. Bu yasaklamayla asıl insanlar, okuyucular mağdur ediliyor. Demokrasi olan bir ülkede bu tür bir girişim kabullenemez, abestir. İnsanların okuma özgürlüğüne engellemedir." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar