ÇGC’den internet yasasına tepki: Özgürlük ortamına darbe vuruluyor

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, son yıllarda basına yönelik sansürün çeşitli yöntemlerle devam ettiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
ÇGC’den internet yasasına tepki: Özgürlük ortamına darbe vuruluyor

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, son yıllarda basına yönelik sansürün çeşitli yöntemlerle devam ettiğini bildirdi. ÇGC Yönetimi, attığı bir tweette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için sınır dışı edilen Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’a yapılanları kınadı.

Türkiye’de basın mensuplarına karşı girişilen baskı, gözaltı, şiddet, direktif ya da hapis cezalarıyla halkın haber alma hakkının engellendiğini kaydeden ÇGC Yönetim Kurulu, internet düzenlemesinin de tam anlamıyla sansür olduğuna dikkat çekti. Yazılı bir açıklama yapan ÇGC Yönetimi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen ‘İnternet Yasası’na tepki göstererek, Türkiye’de özgürlük ortamına adeta darbe vurulduğuna işaret etti. Gazete, televizyon, radyo, dergi benzeri yayın organlarına karşı girişilen tavırların tüm dünyada özgür ortam olarak bilinen internet yayınlarına da sıçradığına vurgu yapan ÇGC Yönetim Kurulu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı’nın içinden bir utanç tablosu çıkmıştır. İnternet yayınlarının engellenmesi bir kişinin inisiyatifine bırakılarak ‘basın kanunu’, ‘yargı’, ‘sorumlu yayıncılık’, ‘özgürlük’ ve en önemlisi ‘halkımızın haber alma hakkı’ hiçe sayılmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen yetki gereği TİB Başkanı’nın internet yayınlarında hoşuna gitmeyen bir haberi keyfine göre yayından kaldırabilecek olması çağdışı bir zihniyetin ürünüdür. Halihazırda internet yasaklamalarında dünyanın geri kalmış ülkelerinin bile gerisinde seyreden ülkemizin bir darbe daha almasına geçit verilmemelidir.” denildi.

İktidarın bu alana özel kaynaklar ayırmasıyla övünmesine karşın girişim ve açıklamalarıyla tezat bir görüntü oluşturmasının manidar olduğunu ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazetecilik ve yayıncılık belirli hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleşirken tüm kavramları ve değerleri yok sayarak kabul edilemez uygulamaları hayata geçirmek basın ve ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olarak algılanmalıdır. İktidarı, baskı, sansür ve şiddet uygulamalarını bir an önce sonlandırmaya çağırıyoruz. 28 Mayıs 2011 tarihinde resmi twitter hesabı üzerinden internetle ilgili “Benim görüşüm, temelde hiçbir özgürlük kısıtlaması olmamalı. İsteyen herkes internette özgürce dolaşabilmeli” diye yazan Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de internetle ilgili yasanın kaldırılması konusunda müdahil olmasını bekliyoruz.”

MAHİR ZEYNALOV’A DESTEK
Öte yandan Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’un da sosyal medyada paylaştığı bir mesaj nedeniyle mağdur edildiğini belirten ÇGC Yönetim Kurulunun açıklamasında, “Meslektaşımızın uğradığı linç kampanyasını kabul etmek mümkün değil. En kısa sürede arkadaşımızın mağduriyetininim giderilmesini ve ülkeye giriş yasağının kaldırılmasını istiyoruz.” belirtildi.
CİHAN

Yorumlar