ÇGC: Yolsuzluk haberlerini yapan gazeteciler iş akdi feshi ile karşılaşıyor

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, çok önemli bir süreçten geçen Türkiye'de basının üzerindeki Demokles’in kılıcının sallanmaya devam ettiğini belirtti. Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama...

Google Haberlere Abone ol
ÇGC: Yolsuzluk haberlerini yapan gazeteciler iş akdi feshi ile karşılaşıyor

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, çok önemli bir süreçten geçen Türkiye'de basının üzerindeki Demokles’in kılıcının sallanmaya devam ettiğini belirtti.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan ÇGC Yönetim Kurulu, basın özgürlüğünün her ne kadar kanunlarla ‘hür ve sansür edilemez’ olarak koruma altına alınmış görünse de bu durumun TCK’nın sonradan çıkartılan maddeleri ile kısıtlandığını aktardı.

Gazetecilerin, sadece kanunlarla değil, toplum ve işveren baskısı ile de bu özgürlüğünü kısmen yitirdiğinin belirtildiği ÇGC’nin açıklamasında, “Siyasi iktidarlar, kendileri aleyhine yazılan birçok haberi doğruluğuna bakmaksızın reddederken, kurum ve kişileri de hedef göstermekte, her dönemin yandaş medyasını yaratmakta yarışmaktadırlar. Siyasi iktidarların patronlarına baskı yaptığı basın kuruluşları, bu tehlikeyi önlemek için çaba gösterirken, özgürce çalışmak isteyen gazetecileri bertaraf etmektedir.” denildi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, bugün önemli yolsuzlukları haber yapmak için yarışan birçok gazetecinin, patronlarının menfaat hışmına uğrayarak ödül yerine, iş akdi fesih yazısı ile karşılaştığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu da sektörde çalışan gazetecilerin her an işten atılma korkusu yaşamasına neden oluyor. Medya sektörüne siyasi ikbal için giren iş adamları ele geçirdikleri birden fazla gazete ve TV kanalı ile de istihdam alanı yaratırken, çıkarları doğrultusunda yayınları yönlendirmekte, buna karşı gelen, özgürce çalışmak isteyen gazetecilerin iş ortamlarını da daraltmaktadır. Bugün ülkemiz dünyada basın özgürlüğü alanında çok gerilerde bulunurken, bu durumdan kurtulmak için bu sektöre gerçek gazetecilerin yatırım yapmalarının önünün açılması, yeni yasal düzenlemeler yapılması gereklidir. Günümüzde medya arzulandığı kadar özgür değildir. Bunun yanı sıra gazetecilerin ekonomik özgürlükleri de yoktur. Basın sektöründe çalışanların sendikalaşma oranı yüzde 5’in bile altına düştüğü ülkemizde, yerel medyada zor şartlar altında yaşamaya çalışmaktadır. Basın İlan Kurumu’nun yerel medyaya verdiği yetersiz kaldığı gibi giderek azalmaktadır. Bu nedenle yerel medyanın girdilerinin sübvanse edilmesi, sigorta ve vergi oranlarının düşürülmesi sağlanmalıdır. Yerel gazeteler KOBİ kapsamında desteklenmelidir. Basın, demokrasinin en önemli unsurudur ve özgürlük alanı daha genişletilmelidir. Bunun yanı sıra halk da gerçek anlamda habercilik yapan yayın kuruluşlarını sahiplenmelidir.”

CİHAN

Yorumlar