ÇGC Başkanı Esendemir: Gazeteci ne yapsın böyle bayramı

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de her yıl biraz dana geriye gittiğini üzüntüyle izlediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ÇGC Başkanı Esendemir: Gazeteci ne yapsın böyle bayramı

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de her yıl biraz dana geriye gittiğini üzüntüyle izlediklerini söyledi. Ülkede hala kitap, gazete ve dergi yayınlarının yasaklandığını belirten Esendemir, “Sadece siyasi iktidarı eleştirdiği için son dönemde 71 gazeteci kapının önüne konulmuş, 64 basın mensubu da sadece gazetecilik faaliyetinden dolayı tutukludur.” dedi.

212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 1961’den buyana düzenlenen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile ÇGC bir dizi etkinlik düzenledi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunan gazeteciler toplu halde Basın Anıtı’na yürüdü. Burada ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve yönetim kurulu üyeleri anıta çelenk koyup, özgürlük meşalesini yaktı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Esendemir, demokrasinin en önemli unsurlarından birinin basın özgürlüğü olduğunu vurguladı. Esendemir, “Bugün bu özgürlük olmadığına göre demokrasimiz topaldır.” ifadesini kullandı.

Yazdıkları haber, çizdikleri karikatür ve çektikleri fotoğraflardan dolayı gazetecilerin cezaevlerinde bulunduğunu belirten Esendemir, “Özgürce yazamayan, sosyal güvenceden mahrum gazeteci ne yapsın böyle bayramı?” diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde basın özgürlüğü ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanırken Türkiye’de aynı manzaradan bahsetmenin imkânsız olduğunu savunan Esendemir, çok sayıda gazetecinin cezaevlerinde bulunmasının ülkenin imajını bozduğunu belirtti.

Kalemlerini özgürce kullanan bağımsız gazetecilik istediklerini dile getiren Esendemir, şöyle devam etti: “Bu nedenle de 10 Ocak'ları bayram olarak değil, çalışan gazetecilerin mücadele günü olarak değerlendiriyoruz. Halkın gözü, kulağı olan gazeteciler meslekleri uğruna ailelerini çoğu zaman ihmal etmekte, ülke sevdası uğruna 24 saat çalışmaktadırlar. Tehlikeli ortamlardan herkes kaçarken, gazeteciler haber için her tehlikenin üzerine koşarak cesaret örneği sergilemektedirler. Ancak çoğu zaman da bu haberler uğruna mahkemelik olmakta, çeşitli engellemelerle karşılaşmakta hatta fiziki şiddet görmektedir.”

TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya da, çalışan gazetecilerin bizzat Başbakan ve Başbakan Yardımcısı tarafından hedef gösterilip işsiz bırakıldığını ileri sürdü. Büyükkaya, şunları söyledi: “Bugün mevcut iktidar, her defasında basın özgürlüğünü dilinden düşürmemektedir. Ancak gerçek böyle değildir. Mevcut iktidar döneminde yazdıklarından ve düşüncelerinden dolayı yüzlerce gazeteci hakkında soruşturmalar açılmış, onlarcası da cezaevlerine gönderilirken, bir o kadarı da işsiz bırakılmıştır. Basın halkın gözü, kulağı ve dilidir. Gerçeklerin öğrenilmesinden korkanlar, basının önüne engeller koymakta, çalışma şartlarını ağırlaştırmakta ve çalışamaz hale getirmek istemektedir.”
CİHAN

Yorumlar