Cezasını çeken mahkumlar, ürettikleriyle sosyal hayattan kopmuyor

Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hükümlü ve tutuklular, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda el becerilerini sergilemenin yanı sıra meslek sahibi de oluyor. Cezaevinde bulundukları süre içerisinde kendilerine yeni meslek...

Google Haberlere Abone ol
Cezasını çeken mahkumlar, ürettikleriyle sosyal hayattan kopmuyor

Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hükümlü ve tutuklular, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda el becerilerini sergilemenin yanı sıra meslek sahibi de oluyor.

Cezaevinde bulundukları süre içerisinde kendilerine yeni meslek edinen mahkumların el emeği göz nuru ile ürettikleri ürünler daha sonra sergi ile görücüye de çıkıyor.

Cezaevi personeli lokalinde beğeniye sunulan ürünler arasında; duvar saati, mutfak örtüleri, masa saati, iğnelik, anahtarlık, cüzdan, bez bebek gibi kullanışlı birçok ev eşyası yer alıyor. Üretilen ürünlerden elde edilen gelirin bir kısmı tutuklu ve hükümlülerin hesaplarına geriye kalan kısmı ise eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Adalet Bakanlığı’nın hesabına aktarılıyor.

Amasya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin Turna, “Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü kardeşlerimizin bu tür el sanatlarına yönelmelerini istiyoruz. Bu tür faaliyetler cezaevinde bulunan insanların burada geçirdikleri vakti güzel bir şekilde değerlendirmelerini ve dışarıya çıktıklarında ise öğrendikleri el sanatlarını mesleğe çevirerek kazanca dönüştürmeleri açısından çok önemli. Bizler bu çalışmaları önümüzdeki yıllarda daha da artırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Cezaevi Öğretmeni İsmail Canik ise, ceza infaz kurumlarında gösterilen eğitim öğretim faaliyetlerinin yararının bütün dünyaca kabul edildiğini ve bu uygulamaların en etkili iyileştirme aracı olduğu kadar, kurum rejiminin gerektirdiği disiplin ve düzene en iyi uyan yaşayış sistemi olduğunu söyledi.

Hükümlü ve tutukluların verimli, üretken bireyler olarak toplum arasındaki yerlerini almaları için çalıştıklarını kaydeden Canik, mahkumların infaz süresince maddi manevi kalkınmaları, moral motivasyonlarını üst seviyede tutmaları için eğitim ve iyileştirme çalışmalarının periyodik olarak yürütüldüğünü belirtti.

“MAHKUMLAR EĞİTİM, MESLEK VE SOSYAL FAALİYET HAYATINDAN KOPMUYOR”

“Eğitim ve İyileştirme Çalışmaları” kapsamında 21 mahkumun üniversiteyi kazandığını aktaran Canik, “2013-2014 eğitim öğretim yılında Açıköğretim Fakültesine 16, Açıköğretim Lisesinde 80, Açıköğretim Ortaokulunda 49 öğrenci, Okuma Yazma kurslarına 6 öğrenci olmak üzere toplam 151 öğrenci devam etmektedir. 2014 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS)35 öğrenci katıldı 21 tanesi 140 puan barajını aşarak tercih yapma hakkı kazanmışlardır.” dedi.

Mesleki ve kültürel anlamda yürütülen 18 kursa 245 mahkumun devam ettiğini kaydeden Canik, “Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde bayanlara yönelik geleneksel el nakışları kursu, ayakkabı montaj ve imalatı, elektrik tesisatçılığı, ahşap hediyelik eşya, bilgisayar bakım onarım, bilgisayar kullanım, ingilizce, aşçı yardımcısı, halk oyunları, uygulamalı tiyatro, aile eğitimi gibi açılan kurslarımız halen devam etmektedir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar