Ceza tutanağını yırtan sürücüye verilen mahkumiyet Yargıtay'dan döndü

Ceza tutanağını yırtan sürücüye, ‘Trafik idari para cezası tutanağını yırtarak resmi belgeyi yok etmek’ suçundan yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararı, Yargıtay’dan döndü.

Google Haberlere Abone ol
Ceza tutanağını yırtan sürücüye verilen mahkumiyet Yargıtay'dan döndü

Ceza tutanağını yırtan sürücüye, ‘Trafik idari para cezası tutanağını yırtarak resmi belgeyi yok etmek’ suçundan yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararı, Yargıtay’dan döndü. Yargıtay, kararında, "Sanığın eylemini oluşturan ‘görevli memura direnmek suçunun unsuru’ gözetilmeden, sanığın bu suçtan beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır. Çünkü trafik idari para cezası karar tutanak defterini sanığın elinden çekip aldığı anlaşıldığından, tutanak yırtıldığında, henüz belge niteliği kazanmaması nedeniyle resmi belgeyi yok etmek suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı ortadadır." denildi.

Olay, 2008 yılında Kastamonu’nun Tosya ilçesinde meydana geldi. Kural ihlali yapan sürücü, trafik polisi M.D.’a, yaptığı işlemden dolaya itiraz etti. Sürücü ile polis arasında yaşanan tartışma kavgaya döndü. Polis memurunun konuyu yargıya taşımasıyla sanık sürücü hakkında Tosya Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 'Hakaret, kasten yaralamak, görevi yaptırmamak için direnmek, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanık sürücüye, ‘kasten yaralamak, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnmek, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek’ suçlarından mahkumiyet kararı verdi. Sanık, kararı, Yargıtay’a temyize gönderdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, sanığa verilen mahkumiyet kararlarını tek tek inceledi. ‘Kasten yaralama’ suçundan sanığa verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararını ‘fazla ceza tayini’ olarak değerlendiren Yargıtay, sanığın bu suçtan cezasını Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince yeniden yargılama gerektirmeden indirim yaparak, 1 yıl 18 aya indirilmesine hükmetti. Yargıtay, sanığa ‘hakaret ve görevi yaptırmamak’ suçundan yerel mahkemece verilen kararı onadı.

"TUTANAK TAMAMLANMADAN YIRTILMIŞ, SANIK BERAAT ETMELİYDİ"

Sanık sürücü hakkında 'Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan verilen mahkumiyet hükmüne yönelen temyiz itirazları da değerlendirildi. Sanık adına düzenlenen 104609 sıra numaralı ‘Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı’nın yırtılmasından dolayı dava açıldığına dikkat çeken Yargıtay 11. Ceza Dairesi, tutanağın tamamlanmadan yırtıldığına hükmetti. Yargıtay kararında şu ifadeler yer aldı:

"2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerindeki hükümler karşısında, tamamlanmış trafik idari para cezası karar tutanağından bahsedebilmek için tutanaktaki tüm alanların eksiksiz olarak doldurulması ve kural ihlalinde bulunanlar ile tutanağı tanzim eden memurun imzasını atması gerekir. Somut olayda ise henüz trafik idari para cezası karar tutanağı tamamlanmadığı için bu haliyle tutanağın belge niteliği kazanmadığı bir sırada, sanığın tutanağın dosya içinde bulunan ve sanık tarafından ibraz edilen 104609 sıra numaralı hakim havale tarihli nüshasını çekerek aldığı, defterdeki sanık adına düzenlenen diğer nüshayı ise yarısına kadar yırttığı ortadadır. Sanığın, polis memuru M.D.’un trafik idari para cezası karar tutanak defterini elinden çekip aldığı anlaşıldığından, tutanak yırtıldığında, henüz belge niteliği kazanmaması nedeniyle ‘resmi belgeyi yok etmek’ suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı, eylemin bu haliyle görevli memura direnmek suçunun unsurunu oluşturduğu gözetilmeden sanığın bu suçtan beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır." ifadeleri yer aldı.



CİHAN

Yorumlar