Ceza hukukçusu Tokgöz: Yeniden yargılanmanın sonu genel affa gider

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesine yönelik çalışmaların, hukukta telafisi güç yaralar açacağı uyarısı geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ceza hukukçusu Tokgöz: Yeniden yargılanmanın sonu genel affa gider

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesine yönelik çalışmaların, hukukta telafisi güç yaralar açacağı uyarısı geldi. Böyle bir imtiyazın sonucunda genel af çıkarılması gerektiğini savunan ceza hukukçusu Çağatay Korhan Tokgöz, “Yeniden yargılanma konusunun şimdi açılmasına ben hayretle bakıyorum, çünkü bizim yasalarımızda, Ceza Kanunu'nda zaten yeniden yargılanma var. Yeniden yargılanma, kesinleşmiş bir karar için sebepleri var ise ki mesela şimdi yargıda örgütlenme var deniyor, kasıtlı delil üretildiği ispatlanırsa yeniden yargılama yapılabilir. Bunun için bizim Barolar Birliği Başkanı'nın gelip yasa teklifi vermesi, belli kişiler için yasa teklifi sunması Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun değildir.” dedi.

Bu durumun diğer mahkumlar üzerinde yansımalarının şimdiden oluşmaya başladığını aktaran Tokgöz, “Diğer vatandaşlar, ‘O zaman benim davamla ilgili yargıda bir örgütlenme varsa neden bizim için de teklif verilmiyor?’ diyor. Bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki yargılamaların yenilenmesine, yine ceza muhakemeleri usulüne göre 310’daki karar düzeltimini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu yolla işletmeli. Kesinlikle yeni bir yasal düzenlemeyle devam eden davalara müdahale edilmemesi gerekir. Eğer edilirse bunun sonucunda o zaman genel af çıkarmak zorunda kalınacaktır.” şeklinde konuştu.

HSYK’da yapılan değişikliklerin de yanlış olduğunu iddia eden ceza hukukçusu Tokgöz, “HSYK’da yapılan değişiklikle birlikte anayasal eşitlik ilkesi başta olmak üzere temel hukuk kurallarının ortadan kalkacağı ve ciddi bir bunalıma girileceğini düşünüyorum.“ dedi. Savcıların yeni değişiklikle ceza mahkemelerine girmeye başladığını belirterek, “Asliye ceza mahkemelerinde duruşması olan meslektaşlarımız, mahkeme salonuna girdiklerinde şaşırdılar, çünkü bundan yaklaşık iki yıl önce asliye ceza mahkemelerine savcı katılımı, hükümet tarafından kaldırılmıştı. Bunun gerekçesi de, ‘Savcılar orada boşuna vakit kaybediyor, dosyaları yeterince inceleyemiyor. Bu nedenle savcıları oradan kaldıralım. İddianame gelsin, hakim ondan sonra yargılamayı devam ettirsin.’ şeklindeydi. Herhalde savcılar boşta kalınca ve bir rahatsızlık oluştuğundan, yeniden dün itibariyle asliye ceza mahkemelerine döndü. Çok önemli bir değişiklik yapılmış oldu.“ diye konuştu. CİHAN

Yorumlar