Çevreyi kirleten tesislere 50 milyon lira ceza kesildi

Geçen yılın ilk dokuz ayında çevreyi kirleten tesislere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 50 milyon 574 bin lira idari para cezası kesildi.

Google Haberlere Abone ol
Çevreyi kirleten tesislere 50 milyon lira ceza kesildi

Geçen yılın ilk dokuz ayında çevreyi kirleten tesislere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 50 milyon 574 bin lira idari para cezası kesildi. Manisa’da bu süre zarfında 787 denetim yapıldı, 1 milyon 258 bin 533 TL ceza kesildi. Manisa, Türkiye genelinde en çok denetim yapılan iller arasında altıncı sırada yer aldı. Ondan öncekiler İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Adana ve Ankara oldu.

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerince geçen yıl yapılan 23 bin 292 çevre denetimi sonucunda, 57 milyon 290 bin 684 lira idari para cezası verildi, 107 tesisin faaliyeti durduruldu. Daire Başkanlığı, cezaların yüzde 52’sini atıklar sebebiyle keserken bunu yüzde 35 suyun kirletilmesi, yüzde 10 ÇED cezaları, yüzde 3 havanın kirletilmesi izledi. İl müdürlükleri ise en çok cezayı yüzde 22 ile havayı kirletenlere verdi. En fazla çevre denetiminin yapıldığı il, 3 bin 825 denetimle İstanbul oldu. Onun ardından bin 407 denetimle Kocaeli, bin 385 denetimle Tekirdağ, 999 denetimle Adana ve 787 denetimle Manisa geldi.

"Çevre Mevzuatı Kapsamında Farkındalığın Arttırılması" projesiyle İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Bursa’da eğitim programı düzenlendiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Manisa’da da sanayicilerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti. Manisa’da kesilen cezaların dörtte birini mevzuata aykırı tehlikeli atık suların oluşturduğunu belirten Yılmaz, personel yetersizliğinden yakınarak, “Çalışmalarımıza bütün hızıyla devam ediyoruz. En büyük sıkıntımız personel takviyesi. Personel takviyemiz olursa bu sorunu çözeceğiz. Manisa’daki kaymakam sayısı bile denetim yapan personel sayımızdan fazla. Devletten bir şey beklemiyoruz, sadece personel bekliyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar