"Çevresel etkenler, kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkili"

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Sema Kara, Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanserin meme kanseri olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
"Çevresel etkenler, kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkili"

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Sema Kara, Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanserin meme kanseri olduğunu belirtti. Kara, çevresel etkenlerin, kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkili olduğunu ifade etti.

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Sema Kara, Halk Eğitim Merkezi usta öğretici ve kursiyerlerine Bafra İlçe Müftülüğü toplantı salonunda kanser hakkında bilgilendirici bir konferans verdi. Konferansa, Bafra Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yalçın Ak, Halk Eğitim Merkezi usta öğreticileri ve kursiyerler katıldı. Dr. Sema Kara, "Kanser, vücudumuzu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve amaç dışı çoğalması ile ortaya çıkan hastalıktır. Bu anormal hücre çoğalması her dokuda, her organda görülebilir. Tedavi edilmezse vücudun bütün bölümlerine yayılır. Bu nedenle kanserde erken teşhis çok önemlidir." uyarısında bulundu.

Kanserin, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada yer aldığın ifade eden Kara, "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser vakalarının 2/3'ü erkek, 1/3'ü kadınlardan oluşmaktadır. Erkek ve kadınlarda görülen kanser türlerinin dağılımı farklılık göstermektedir. Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser prostat, ikinci sırada akciğer kanseri iken, ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanser ise meme kanseridir." dedi.

Kanserin, korunulabilir bir hastalık olduğunu ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebildiğini ifade eden Kara, şöyle devam etti: "Çevresel etkenler, kanser oluşumunda yüzde 90-95 etkilidir. Kanserden korunmak için düzenli egzersiz yapmalı, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden kaçınmalı, sigara ve alkol kullanmamalı, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durmalı, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınmalı, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmalıyız. Açıklanmayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezlerinde (KETEM) 'erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.’’
CİHAN

Yorumlar