Çevrecilerden termik santral eylemi

Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (DOSAB) tarafından sanayi içinde yapılması planlanan termik santral projesine çevreciler ve mahalle halkı tepki gösterdi.Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından organize...

Google Haberlere Abone ol
Çevrecilerden termik santral eylemi

Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (DOSAB) tarafından sanayi içinde yapılması planlanan termik santral projesine çevreciler ve mahalle halkı tepki gösterdi.

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından organize edilen eylem için Demirtaş Camisi yanında toplanan grup, sloganlar eşliğinde DOSAB önüne gelip burada basın açıklaması yaptı. ‘DOSAB Termik Santraline Hayır’ başlığıyla yapılan basın açıklamasında, Panayır Mahallesi adına konuşan Fatma Şahin, DOSAB Termik Buhar ve Enerji Santrali'nin yapımına karşı olduklarını söyledi. Bursa’nın sanayi tarafından kirletilmiş havasını solumak zorunda bırakılan çeşitli mahallelerinden gelen vatandaşlar olarak santrale karşı çıktıklarını anlatan Şahin, şunları söyledi: “Bizler, DOSAB çevresindeki mahallelerde yaşayan, hava kararınca DOSAB’taki sanayi tesislerinin bacalarından bıraktıkları rahatsız edici, hasta yapan dumanın canlı tanıklarıyız.”

ÇED Başvuru dosyasında DOSAB termik santralinde saatte 60,6 ton kömür yakılacağının altını çizen Fatma Şahin, “Günde bin 454 ton kömürün yakacağı hesaplanıyor. Santralde saatte 6,6 ton, günde 160 ton kireçtaşı kullanılacağı belirtiliyor.” şeklinde konuştu. Termik santralin aynı zamanda kentin yeraltı su kaynaklarına da büyük zarar vereceğinin altını çizen Şahin, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla ÇED süreci içinde yer alan ‘ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmayacağı bildirilmiş. Gerçekleştiğinde çevreye ve halka büyük zarar verecek olan, bu nedenle halktan korkan bir yatırım anlayışının son örneği bugün DOSAB Termik Santral projesi olarak karşımızda duruyor. Bu, aynı zamanda halkın karşı duruşuna rağmen devlet sermaye işbirliğinin en son örneğini ortaya koymaktadır. Ancak bizler DOSAB çevresinde ve Bursa’nın çeşitli mahallelerinde yaşayan vatandaşlar olarak bu duruma engel olacağız.”

Panayır Mahalle Muhtarı Dursun Kara ise cuma günü santralin haberini aldıktan sonra çevre mahalle muhtarları ve sivil toplum örgütleri ile yaptıkları toplantıda, santrale karşı çıkma kararı aldıklarını belirterek, “Biz Bursa ovasına böyle bir santralin kurulmasını asla istemiyoruz. Dün bize, çevre muhtarlarına pembe sözlerle bir sunum yaptılar. Ama o sunum asla beni ve diğer arkadaşlarımı tatmin etmedi, etmeyecek de. Biz kesinlikle bu santralin, DOSAB’ın göbeğine kurulmasını istemiyoruz. Sadece bu çevredeki mahalleler değil, vallahi Bursa tehlike altındadır.” şeklinde konuştu.

DOĞADER Başkanı Murat Demir de DOSAB yönetiminin halkın katılımı toplantısından kaçtığını savunarak, şöyle konuştu: “Kötü olan Bursa’nın havasını iyice bitirmek için DOSAB yönetimi hiç kimseye danışmadan, etmeden, bizlerin fikrini almadan tehlikeli bir santral yapmaya çalıyor. Bizler de diyoruz ki ey DOSAB yönetimi, Bursa, DOSAB’dan ibaret değildir. Bursa’da bir tek siz sanayiciler yaşamıyorsunuz. Bursa’da bizler varız, Bursa’nın sakinleri sanayiciler değil, Bursa’nın sakinleri bu kentte yaşayan herkestir.” Bazı mahalle sakinleri de santralin yapılması halinde taş yağmuruna tutacaklarını belirterek, tepki gösterdi.

CİHAN

Yorumlar