Çevrecilerden, Artvin'den Samsun'a yaylaları birleştirecek 'Yeşil Yol'a itiraz

Trabzon Çevre Gönüllüleri sözcüsü Sami Koç, ‘Yeşil Yol’ adı altında Artvin’den Samsun’a kadar yaylaların birleştirilmesini hedefleyen yol çalışmasının, bölgedeki geleneksel yayla kültürünü tehdit edeceğini ve yaylalarda betonlaşmayı hızlandıracağını savu.

Google Haberlere Abone ol
Çevrecilerden, Artvin'den Samsun'a yaylaları birleştirecek 'Yeşil Yol'a itiraz

Trabzon Çevre Gönüllüleri sözcüsü Sami Koç, ‘Yeşil Yol’ adı altında Artvin’den Samsun’a kadar yaylaların birleştirilmesini hedefleyen yol çalışmasının, bölgedeki geleneksel yayla kültürünü tehdit edeceğini ve yaylalarda betonlaşmayı hızlandıracağını savundu.

Koç, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan sınırından Samsun’a kadar olan alanda Doğu Karadeniz yaylalarını birleştirme amacıyla bir projenin 2013 yılı içerisinde başlatıldığını hatırlattı. Kısmen çalışmalara başlanan projede yol güzergâhının bin 700 ila 2 bin 300 metrenin üzerindeki yayla ve meralardan geçireceğini ifade eden Koç, yol yapımını başlanmasına rağmen ortada bir proje ve fizibilitenin olmadığını iddia etti. Bölgede 700 metre ve üstü kotlarda yılın 6 ayı 2 metrenin üzerinde kar bulunduğunu ifade eden Koç, “Teknik zorluklar ve maliyet biryana böyle bir projenin gerekliliği ve önceliği sorgulanmalıdır. Herşeyden önce denebilir ki, bu yol talep ağırlıklı değil, arz ağırlıklıdır. Karadeniz halkının Artvin’den Samsun’a kadar kırsal bölgelerinden yaşayan yerel insanların böyle bir yola ihtiyacı yoktur.” dedi.

Turizm amaçlı olduğunu söylenen projede turizmcilerin de bilgisinin olmadığını ileri süren Koç, böyle bir çalışmanın bölgede yayla turizmini de öldüreceğini savundu. Koç, bin 500 kilometre uzunlukta olacağı söylenin yolun güzergâhında oluşturacağı doğa tahribatı ve bağlantılı havzalardaki ekolojik maliyetinin oldukça yüksek olacağını anlattı. Doğu Karadeniz’in dünyadaki 200 ekolojik alan arasında gösterildiğini hatırlatan Koç, dünyadaki küresel ısınma da dikkate alındığında bölgenin insanların kullanımına daha fazla açık olacağına dikkat çekti.

Ulaşım hizmetlerine karşı olmadıklarının altını çizen Koç, “Rize İkizdere Ovit İspir yoluna, Hopa Borçka Artvin ulaşımını kolaylaştıracak Cankutran tüneline, Trabzon Torul Gümüşhane yolunu daha alt kotlardan geçecek olan ikinci bir Zigana geçidi tüneline, Giresun Şebinkarahisar, Ordu Mesudiye Suşehri olası iyileştirilmelerinin her zaman destekleyicisi olduğumuzu; yani ulaşım hizmetlerine karşı olamayacağımızı vurgulamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘Yeşil Yol’ çalışmasının hizmet amaçlı olmayacağını iddia eden Koç, aksine geleneksel yayla kültürünü tehdit edeceğini, betonlaşmayı hızlandıracağını, yöre ve bölge su kaynaklarına zarar vereceğini, köylülerin eskiden beri olan arazi-mera kullanımlarının öneli ölçüde ellerinden alınacağını öngördüklerini belirtti. Koç, bu ve benzer olası olumsuzlukların önüne geçmek ve sadece müteahhitleri zengin edeceğini savunduğu bu yolun yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar