Çevreciler, Çevre Günü’nde yargılandı

Rize'nin İkizdere ilçesinde hidroelektrik santrali (HES) inşaatına tepki için geçen yıl eylem yapan 39 Şimşirli köyü vatandaşı hakkında, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’, ‘tehdit ve hakaret’, ‘müessir fiil verme’ ve ‘işyeri...

Google Haberlere Abone ol
Çevreciler, Çevre Günü’nde yargılandı

Rize'nin İkizdere ilçesinde hidroelektrik santrali (HES) inşaatına tepki için geçen yıl eylem yapan 39 Şimşirli köyü vatandaşı hakkında, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’, ‘tehdit ve hakaret’, ‘müessir fiil verme’ ve ‘işyeri dokunulmazlığının ihlali’ suçlamasıyla Rize Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Çevreci köylülerin Dünya Çevre Günü’nde yargılanması dikkat çekti.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 22 Ekim 2010 tarihinde doğal sit alanı ilan edilen ve 26 HES projesinin yapımının planlandığı İkizdere Vadisi’nde 2013 Ağustos’ta Şimşirli köyü halkı tarafından köy sınırları içerisinde yapımına başlanan HES için eylem düzenlendi. Eylem sırasında Rize-Erzurum karayolunu uzun süre trafiğe kapatan köylüler iş makinalarının da çalışmasına izin vermedi. Olaydan sonra İkizdere Cumhuriyet Savcılığı 42 kişi hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda Şimşirli Köyü’nden 39 kişi hakkında “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’, ‘tehdit ve hakaret’, ‘müessir fiil verme’ ve ‘işyeri dokunulmazlığının ihlali’ suçlamasıyla Rize Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Dava gününün dünya Çevre Günü’ne denk gelmesi dikkat çekti.

Adliye önünde açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Çok aşinası olduğumuz suçlamalar bunlar. İşe engel olmak, hakaret, darp gibi HES şirketi tarafından şikayetler oldu. Tortum’da bir hanım bana ‘Sayın vekilim, bize işe engel olmaktan dava açıyorlar peki bizim işimiz ne olacak’ demişti. Şimdi burada bunu sorgulayacağız. Köylülerin işe engel olduğu belki söylenebilir ama bunca insanın tarlası, çay bahçeleri, yaşam alanları ne olacak diye sormamız lazım." dedi.

"YARGININ BU KONUDA ADALETLİ OLACAĞINA İNANIYORUM"

CHP Tekirdağ Milletvekili Canan Yüceer ise köylülerin Dünya Çevre Günü’nde yargılandığına dikkat çekerek,”Çevrenin, doğanın, ağacın, ormanın, derelerin, toprağın ne kadar değerli olduğuna anlam yükleyeceğimiz bir gün. Bugün maalesef Dünya Çevre Günü’nde adliye önündeyiz. Çevreyi koruyan Şimşirli köyü halkının yargılandığı bir gün. Hakaret, iş hürriyetini engelleme, mala zarar verme sebebiyle 39 Şimşirli köyü halkı bugün yargılanmak üzere ilk duruşmalarına geldi. Yargının bu konuda adaletli olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz’da "Biz MHP olarak Rizeli hemşerilerimizin yanındayız. Bu tamamen bir Rize meselesidir. İnsanlarımıza yapılan bu zulmü kınıyoruz. Köylülerimiz köyünü, suyunu, toprağını korumak için mücadele ederken dayak yiyor. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir." şeklinde konuştu.

Jandarma tarafından coplanan ve yargılanmak üzere adliyeye gelen köylü kadınlar ise, HES’in sularını kuruttuğunu, buna engel olmak üzere mücadele ederken jandarma tarafından coplandıklarını dile getirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan bu HES projenin durdurulmasını talep etti. Köylüler ayrıca kendilerini korumaklar yükümlü olan jandarmanın kendilerine şiddet uygulanmasının nedeninin de araştırılmasını istedi.

CİHAN

Yorumlar