Ceviz, sinirli insanı yatıştırıyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin sinirli insanı yatıştırmadan, vücudu yaşlılıktan korumaya kadar birçok faydası olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ceviz, sinirli insanı yatıştırıyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin sinirli insanı yatıştırmadan, vücudu yaşlılıktan korumaya kadar birçok faydası olduğunu açıkladı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi tarafından Hidayet Tutum Kongre ve Kültür Merkezinde “Modern Ceviz Yetiştiriciliği” konulu panel düzenlendi. Panel öncesi ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak’ı makamında ziyaret eden panelistler Seyrani Ziraat Fakültesinin bölgenin ihtiyacı olan ticari ürünlerden ceviz yetiştiriciliği konusundaki duyarlılıklarından dolayı teşekkür ettiler.

Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak da, ceviz yetiştiriciliği panelinin Kayseri ile ilçeleri Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar bölgesinde bulunan ceviz yetiştiricileri için ceviz fidanı tercihleri, bölgesel iklim açısından tercih edilmesi gereken cinsler ve cevizin ticari boyutları konularında katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti

“Modern Ceviz Yetiştiriciliği” konulu panelde Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz panelist olarak katıldı. Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin kanda zararlı kolesterolün birikmesini önleyerek yüksek kolesterolü düşürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi; “Kadınların hamilelik döneminde mide bulantısına iyi geliyor. Damar tıkanıklığı ve şeker hastalığının tedavisinde de kullanılıyor. Bünyesinde içerdiği Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda beynin iletisini destekliyor. Vücudu yaşlılıktan, insanları asabiyetten koruyor. İnsanların sinirli hallerini yatıştırıyor. Günümüzde sıkça rastladığımız tahammülsüzlük, sokak kavgaları, aile içi şiddet omega 3 yağ asitlerinin eksikliğinden kaynaklanıyor. Şiddeti azaltmak için de ceviz yenmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'Ndan emekli olan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, ceviz yetiştiriciliğindeki dikim, aşılama, budama ve yetiştirmedeki usuller hakkında, Develi ilçesinde yapılan ceviz yetiştiriciliğinin yanlışlarını, doğrularını, hastalık ve zararlılarının belirlenmesi, bunlarla mücadele yöntemlerini anlattı.
CİHAN

Yorumlar