Ceviz fidanı satışları başladı

Ceviz fidanı satışları başladı. Chandler ceviz fidanı nedir, nerede satın alınabilir? Ceviz fidanı hakkında detaylı bilgiler

Google Haberlere Abone ol
Ceviz fidanı satışları başladı

Fidanlarımız 4' lü ambalajda olup takribi 30cm boyundadır. Dikildikten 1 yıl sonra meyvesini verir, aşısızdır ve aşı gerektirmez.Chandler ceviz ağacı, ülkemizde son 10 yıldır dikimi yapılarak ciddi verim alınmış ve kendini ispatlamış bir ceviz fidanı çeşididir.

Doğru bölgeye, doğru dikim yapıldığında yatırımcıların gayretini boşa çıkarmadığı görülmüştür. Bu kapsamda dikkat edeceğimiz en önemli konular şunlardır;a. Chandler ceviz fidanı çeşidini ortalama denizden 1000-1100 metre yüksekliğe kadar yani rakımı 1000-1100 metre ve daha altında olan bölgelerimize dikilmesini tavsiye ediyoruz. 

b. Doğru tozlayıcısı olan franquette ceviz çeşidi ile birlikte dikilmelidir. Tozlayıcı oranı genelde 20 chandler ceviz fidanı için, (1) franquette ceviz fidanı olacak şekilde dikilebilir. 

c. Chandler ağacı yan dallara verimli olduğundan dolayı, koridor tipi dikime uygun bir cinstir. Bu kapsamda 4x8 ve 5x7 aralıklarla dikim yapılabilir.Chandler Ceviz Fidanı5 metreye 7 metre aralıklarla dikildiğinde 10 dönüme 285 ceviz ağacı, 

4 metreye 8 metre aralıklarla dikim yaptığımızda 10 dönüme 312 ceviz ağacından oluşan bir ceviz bahçesi kurabilmekteyiz. 

Yukarıdaki veriler kenarlardan (0) metre ara verilerek hesaplanmış ortalama verilerdir.

Siz hesaplamalarınızı tarlanızın en ve boy ölçülerini dikkate alarak ve komşu bahçeye zarar vermeyecek şekilde yapmalısınız. Bu da dikim çukurlarınızı sınırdan 2-2,5 metre içerden açmanızı gerekli kılabilir. Chandler Cevizinin Özellikleri İlkbahar ve Sonbahar donlarındaki risk durumu; Chandler ceviz fidanı, yerli çeşitlere göre geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen bir çeşittir. 

Chandler ağacın kış dinlenmesine geçmesi ise bölgeden bölgeye değişmekte olup genelde kasım ayı ortalarını bulmaktadır. 

Dikim yaptığınız bölgede kasım ayı başlarında oluşacak sonbahar erken don olaylarında ceviz ağacının o sene yaptığı sürgünler zarar verebilir. 

Yani sonbahar erken donları, chandler ağacının tümüne değil sadece o seneki genç sürgünlerine zarar verebilir. Bu da bir sene sonraki verimliliği negatif yönde etkileyebilir. 

Bu erken don olayı ülkemiz için genel anlamda 1100 metre rakımın üzerindeki bölgelerde rastlanmaktadır. 

Ancak ülkemizdeki bazı özel bölgelerimizde 1200 metre rakımda olup ılıman olan veya 900 metre rakımda olup ta sert sonbahar yaşayan bölgelerimizde mevcuttur.

Yorumlar