Çetinsaya: Uluslararasılaşma Türkiye üniversitelerini daha ileriye taşıyacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye olarak en önemli gündem maddelerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu vurguladı. Çetinsaya, Türkiye yüksek öğretim sisteminin geleceği için bunun zorunluluk olduğunu söyledi.Campus...

Google Haberlere Abone ol
Çetinsaya: Uluslararasılaşma Türkiye üniversitelerini daha ileriye taşıyacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye olarak en önemli gündem maddelerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu vurguladı. Çetinsaya, Türkiye yüksek öğretim sisteminin geleceği için bunun zorunluluk olduğunu söyledi.

Campus France girişimiyle Paris'te düzenlenen Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne katılan Gökhan Çetinsaya Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''Bizim Türkiye olarak en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi uluslararasılaşma. Türkiye yüksek öğretim sisteminin geleceği için bunun yeni küresel çağda bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. Uluslararasılaşmanın hem Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerle işbirliği içerisindeyiz hem de Asya, Afrika ve hatta Latin Amerika ülkeleriyle işbirliği içerisindeyiz. Buda bizim uluslararasılaşma politikamızın boyutlarından biridir.'' ifadelerini kullandı.

Bütün bu sahalardaki faaliyetlerin, Türkiye'nin dünyadaki konumuna uygun bir uluslararasılaşma siyasetini gündeme getireceğine de dikkat çeken Çetinsaya, Türkiye üniversitelerini daha da ileriye taşıyacağının altını çizdi.

TÜRKİYE ERASMUS PROGRAMINDA İLK 5'TE

Türkiye'nin Avrupa Öğrenci Değişim Programı Erasmus'daki yeri ile ilgili de bilgi veren YÖK Başkanı, Türkiye'nin öğrenci gönderen ve öğrenci alan anlamında, bütün Erasmus istatistiklerinde ilk 5'de 6'da yer aldığını söyledi. Erasmus'un Avrupa içi değişim programı olduğunu, Avrupa dışı bölgelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimini sağlayacak Mevlana Değişim Programı'nı da harekete geçirdiklerini belirten Çetinsaya, "Avrupa bölgesi dışında bütün dünyayla Erasmus gibi değişim yapabileceğiz. Nasıl Erasmus'da çok başarılıysak Mevlana programıyla da biz Asya'yla Ortadoğu'yla Afrika'yla Latin Amerika da dahil bütün dünya ülkeleriyle işbirliği yapmak, öğrenci değişiminde bulunmak istiyoruz." dedi. Çetinsaya, bu sene başlayan değişim programından bine yakın öğrenci ve bine yakın öğretim üyesinin yararlanacağını belirtti.

Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne üst düzey yetkililer ve üniversite elamanlarının katıldığını belirten Gökhan Çetinsaya, "Hep birlikte Türkiye Fransa arasındaki işbirliğini nasıl ilerletebiliriz, öğrenci değişmi anlamında, ortak programlar, ortak doktora, bilimsel araştırmalarımız anlamında bu işbirliğini nasıl en ileriye götürebiliriz, (bunun) çalışmalarını yapıyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE FRANSA ARASINDAKİ AKADEMİK İLİŞKİLER ORTA SEVİYELERDE

Rouen Üniversitesi Rektörü Cafer Özkul da Fransız ve Türk üniversitelerinin ilk defa böyle büyük bir çapta bir araya geldiğini belirterek, "Her iki ülkenin akademik ilişkileri orta seviyelerde, bunu daha yüksek seviyelere taşımak mümkün." diye konuştu. Avrupa'nın ilk Türk asıllı rektörü, aradaki bazı vize ve dil eğitimi zorluklarının ortadan kalkmasıyla bu ilişkilerin daha üst seviyelere taşınacağını kaydetti. Fransa'daki Türkiye asıllı öğrencilerin çoğunun Erasmus değişim programlarından faydalanmak istediklerini de vurgulayan Özkul, Fransa'daki öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere ilgisinin de oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Campus France girişimiyle Paris'te düzenlenen Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne Türkiye'den 18, Fransa'dan 37 yükseöğretim kurumu katıldı. CİHAN

Yorumlar