Çerkeslerden Soçi’ye tepki: Olimpiyat kan üzerinde değil, kar üzerinde yapılır

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'na Bursa’da yaşayan Çerkesler tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Çerkeslerden Soçi’ye tepki: Olimpiyat kan üzerinde değil, kar üzerinde yapılır

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'na Bursa’da yaşayan Çerkesler tepki gösterdi.

Kent Meydanı’nda toplanan Çerkesler, Soçi’nin Karadeniz ve Kafkas dağları arasındaki bölgede UNESCO’nun kültürel miras ilan ettiği bir alan olduğuna dikkat çekti. Derneğin yönetim kurulu üyesi Deval Güvercinli, “Soçi’nin unutulan, unutturulmak istenen Çerkesler ve insanlık için son derece önemli bir özelliği var. Soçi, 1864’de yaşanan Çerkes soykırımı ve sürgününün simgesidir.” dedi.

‘Soçi Çerkestir Çerkes kalacak’ sloganları ile bölünen konuşmasında Güvercinli, Soçi olimpiyatlarının Çerkesce Kbaada, Rusça ise Krasnaya Polyana, yani Kızılçayır olarak bilinen yerde düzenleneceğini belirterek şunları söyledi: “Kızılçayır Çarlık ordusunun 21 Mayıs 1864 tarihinde düzenlediği askeri geçit ile Çerkesleri yurtlarından sökmek için yürütülen savaşı kazandıklarını ilan ettikleri yerdir. Eşitsizler arasında 101 yıl süren savaş ve soykırım sonunda Kafkasya Çerkeslerden arındırılmıştır. 1 milyon 500 bin Çerkes yurtlarından sürgün edilmiş ve yüz binlercesi de yollarda ölmüştür.”

‘Susma haykır, soykırıma hayır’ sloganları atılan konuşmasında Deval Güvercinli, bu gün ise 2014 Kış Olimpiyatları'nın Soçi Kızılçayır’da düzenlendiğini belirterek, “Olimpiyat barış, dostluk, kardeşlik, sevgi ve saygı içinde yarışmak değil midir?” şeklinde sordu.
‘Susma haykır, inkara hayır’ sloganlarının da atıldığı basın açıklamasında konuşan Güvercinli, amacı barış olan olimpiyatların bugün Çerkeslerin katledildiği çayırda yapılmasından üzüntü duyduklarını söyledi. Çerkeslerin yaşadığı soykırımın kabul edilmeden Soçi Kış Olimpiyatları'nın yapılmasının yaşanan acıyı tazeleyeceğini aktaran Deval Güvercinli, sözlerini şöyle noktaladı: “KAFFED olarak bizler örgütlü temsilcisi olduğumuz Çerkesler adına, halkımızın yaşadığı soykırım ve sürgünün Rusya Federasyonu ve dünya tarafından tanınmasını talep ediyoruz. Rusya Federasyonu'nun tarihi ile yüzleşerek özür dilemesini bekliyoruz. Aynı zamanda başından sonuna kadar tüm olimpiyat sürecinde Çerkeslerin bu toprakların kadim halkı olduğunu öne çıkartan Çerkes kimliğinin tanınmasını sağlayacak bir programın uygulanmasını istiyoruz. Çerkesler, geçmişi unutmadan tüm insanlık için onurlu bir gelecek istiyoruz. Benzer acıların bir daha asla yaşanmamasını diliyoruz. Yaşanan insanlık suçuna ortak olmaması için olimpiyat ateşini burada söndürüyoruz.” CİHAN

Yorumlar