Çemişgezekliler HES'e karşı yürüdü

Tarihinde ilk kez bir eyleme sahne olan 3 bin nüfuslu Çemişgezek ilçesinde, Alevi ve Sünni vatandaşlar bir araya gelerek HES’leri protesto etti. Yürüyüşün ardından birlikte halay çeken vatandaşlar birlik ve beraberlik mesajı verdi.Tağar...

Google Haberlere Abone ol
Çemişgezekliler HES'e karşı yürüdü

Tarihinde ilk kez bir eyleme sahne olan 3 bin nüfuslu Çemişgezek ilçesinde, Alevi ve Sünni vatandaşlar bir araya gelerek HES’leri protesto etti. Yürüyüşün ardından birlikte halay çeken vatandaşlar birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Tağar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tağar Regülatörü ve HES’in ilçede bulunan Urartular’dan kalma İn Delikleri (Derviş Hücreleri), 1800’lü yıllarda Yusuf Ziya Paşa tarafından ova köyleri ile bağlantıyı sağlamak amacı ile yaptırılan tarihi Tağar Köprüsü, yaban hayatı ile endemik bitki türlerini de etkileyeceğini belirten ilçe sakinleri protesto yürüyüşü düzenledi. Çemişgezek ilçe merkezinin hemen yakınından geçen ve ilçenin tek su kaynağı olan Tağar Çayı'nda HES projesi yapılmak istenince ilçedeki bütün esnaflar kepenk kapattı. BDP, MHP, CHP, AK Parti ve BBP’lilerin de aralarında olduğu binlerce kişi birleşerek HES karşıtı yürüyüş gerçekleştirdi. Çemişgezek Tağar Çayı Platformu tarafından organize edilen yürüyüşte, Tağar Regülatörü ve HES’in yapılacağı alanda toplanan binlerce kişi davul zurna eşliğinde Türk bayraklarını taşıyarak 'Tağar özgürdür, özgür akacak' sloganları atıp Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Cumhuriyet Meydanı'nda Çemişgezekliler adına Tağar Çayı Dayanışma Platformu Sözcüsü Hakan Gökalp bir açıklama yaptı. Yapılması planlanan regülatör ve HES’e tepki gösteren Gökalp, “Son yıllarda hayat kaynağımız, can suyumuz olan Tağar Çayı üzerinde kirli bir oyun oynanmaktadır. Binlerce yıldan beri özgür akıp, özgürlük veren Tağar; demir borulara, tünellere hapsedilerek HES adı altında başka yere taşınmak istenmekte, tarih ve doğanın kaynaştığı Tağar Vadisi yok edilmeye çalışılmaktadır. Önünden çay akmayan, patlayıcı ve iş makineleriyle zarar gören bir İn Delikleri, altından su akmayan Tağar Köprüsü tarih ve doğa ahenginin bozulması demektir. Dünyada, dağa keçileri ile insanların bir arada yaşadıkları tek örnek Çemişgezek’tir.” dedi.

Yapılmak istenen HES’in Çemişgezekliler tarafından istenmediğine dikkat çeken Gökalp, “Çemişezekliler, AK Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi, BDP’lisi, Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Türkü, Şavaklısıyla HES’e karşı bir aradadır. Çünkü Tağar hepimizindir. Tağar bizim can suyumuzdur. Tağar için mücadele etmek bizim için onurdur.” diye konuştu.

İlçede yapılmak istenen HES projesine tepki gösteren Yusuf Kahraman, "Başbakanımız da milletvekillerimiz de bunu duysunlar, biz suyumuzu da vatanımızı da kimseye vermeyeceğiz. Öleceğiz ama vermeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Tağar Çayı'nın hayatlarında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Halise Pekcan, “Tağar çayımızda HES yapılmasını istemiyoruz. Ben bu çayda bahçe yetiştirdim, bu su sayesinde 4 çocuk yetiştirdim. Onları evlendirdim. Ben buradan Başbakana sesleniyorum, lütfen suyumuzun önünü kapatmasınlar.” şeklinde konuştu.

Protesto yürüyüşüne katılan vatandaşlar Tağar Çayı üzerinde HES yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek Başbakan'dan duruma müdahale etmesini istedi. CİHAN

Yorumlar