Cemil Çiçek’ten af uyarısı: Af konusunda ‘of’ demek lazım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sürekli af çıkarmakla hukukun etkisinin azalabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Cemil Çiçek’ten af uyarısı: Af konusunda ‘of’ demek lazım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sürekli af çıkarmakla hukukun etkisinin azalabileceğini söyledi. Çıkarılan afların suça teşvik edebileceğini belirten Çiçek, "Af konusunda of demek lazım. Bu kadar çok aflar çıkarırsanız, bunun birçok olumsuz şeyleri olur. Bir defa yargı kararları ile hukukun etkisini azaltırsınız. Hukuku aşındırırsınız. O zaman bunca yargılama yapmanın anlamı yok.” dedi.

TBMM’de düzenlenen ‘İnsan Haklarının Unutulan Parçası: Mağdur Hakları’ konulu panele Meclis Başkanı Cemil Çiçek de katıldı. Çiçek, burada yaptığı konuşmada af konusunu gündeme getirdi. Devletin yaptığı bazı iş ve işlemler sebebiyle suçun, hem mağduru hem de mağduriyete sebep veren bir kurum olduğunu dile getiren Çiçek, “Burada getirmek istediğim nokta aftır. Eskiden kalma bir rakam kafamda. Cumhuriyet’in 90. yılı, çıkardığımız af sayısı 48 diye biliyorum. İki yılda bir af çıkaran bir ülkede bizatihi devletin kendisi suçun mağdurlarını mağdur ediyor demektir. İkide bir bize mikrofon uzatırlar, ‘Af konusunda ne diyorsunuz?’ Af konusunda of demek lazım. Bu kadar çok aflar çıkarırsanız, bunun birçok olumsuz şeyleri olur. Bir defa yargı kararları ile hukukun etkisini azaltırsınız. Hukuku aşındırırsınız. O zaman bunca yargılama yapmanın anlamı yok. Suça teşvik edersiniz. Babasını öldürmüş, annesini öldürmüş insanları şu veya bu şekilde affettirdiğiniz takdirde bu cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırıyor.” ifadelerini kullandı.

Panelde yaptığı konuşmada, geçmiş dönemde yaşadığı bir hatırayı da paylaşan Çiçek, şöyle devam etti: “Toplumlar, zaman zaman af çıkarmak ihtiyacını duyabilir, sosyal barışı temin etmek, iç barışı temin etmek adına. Ama bu kavramları yalama haline getirir de 90 senede 40, 50, 30 tane, ‘gerisi yok mu, ne zaman çıkacak?’ böyle bir beklenti olduğu takdirde o zaman devlet en büyük mağduriyete kendisi sebebiyet vermiş oluyor. Bunu iyi düşünmek lazım. Telaffuz ederken de iyi düşünmek lazım. Gündeme getirirken de iyi düşünmek lazım. Sonuçlarını da iyi hesap etmek lazım. Esas itibarıyla mağduriyetlere sebebiyet verecek büyük mağduriyetlere sebebiyet verecek iş ve işlemlerden mümkün olduğu kadar kaçınmak, yine büyük mağduriyetlere uluslararası mağduriyetlere sebebiyet verecek terör gibi konularda uluslararası işbirliği yapılabilirse bunlar belli ölçüde bu paneli anlamlı kılabilir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar