Çelik: Soma'daki olayın makam mevki boyutuyla tartışılmasını doğru bulmuyorum

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak sosyal medyada yer alan istifa çağrılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşların acılarıyla...

Google Haberlere Abone ol
Çelik: Soma'daki olayın makam mevki boyutuyla tartışılmasını doğru bulmuyorum

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak sosyal medyada yer alan istifa çağrılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşların acılarıyla dolu olduğunu belirten Çelik, “Ben bu olaydan dolayı politik, olayın makam mevki boyutlarıyla tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çalışma Bakanlığı bir kazanın meydana gelmemesi, farkındalığın artırılması için gerekli çalışmalarını sürdürüyor. Keşke bu olayları yaşamadan bu farkındalık bütün kesimler tarafından içselleştirilse de bu olaylarla karşı karşıya kalmasak.” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Çelik, konuşmasına Soma’da yaşanan maden patlamasında hayatını kaybeden maden şehitlerine Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır dileyerek başladı. Kazayı haber alır almaz bakanlık olarak Bakan Yardımcısı başkanlığında SGK Başkanı,Teftiş Kurulu Başkanı ve teknik heyetleri kısa zaman içinde olay yerine gitmeleri konusunda talimat verdiğini ve yetkililerin kısa sürede olay yerine ulaştıklarını belirten Çelik, “Kazanın meydana geldiği kömür işletmesi son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabi tutulmuş ayrıca ilgili işyerine şikayet ve kazalarla ilgili de 8 kez inceleme teftişi gerçekleşti. Bu inceleme teftişlerinde elektrik panolarında kilitleme sisteminin olmadığı, lastik tekerlekli yükleyicilerinin geri vites ikazının olmadığı, acil toplanma yerinin belirlenmediği, ateşçiler için antistatik elbisenin eksik olduğu, bant taşıyıcılarının ikaz sisteminin yeterli olmadığı gibi hususlar bu şikayet ve incelemeler neticesinde ortaya çıktı. Bunlar 2012-2013 yılında yapılan şikayet ve meydana gelen kaza sonrası ortaya çıkan eksiklikler ve yine o dönemde giderildi. En son 13-18 Mart 2014 tarihinde yapılan teftişlerde ise mevzuat açısından herhangi bir noksanlık olmadığı tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Olayın meydana geldiği ilgili iş yerinde 13 iş sağlığı güvenliği uzmanı ve 4 iş yeri hekiminin görev yaptığını anlatan Çelik, “Bunlar yeterli rakamlar. Teftiş neticesinde, mevzuata aykırı bir durum olmadığı görülüyor. O zaman ister istemez şu soru aklımıza geliyor o zaman kaza neden meydana geldi. Yasa var mı, var. Denetim var mı, var ama o zaman gerek idari ve adli olarak soruşturma devam ederken bizim de iş teftiş kurulu başkanımız başta olmak üzere teknik kadrolarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bu altyapı neticesinde bu kaza neden meydana geldi diye bunun çok yönlü bir şekilde araştırılıp ortaya çıkarılması gerekiyor. Herkes emin olsun ve kimsenin şüphesi olmasın ki en ufak ayrıntıları değerlendirilecek. Bakanlık olarak çok tehlikeli iş yerlerinde en ufak bir risk gördüğünüz zaman kapatma kararını veririz idari yetkinizi kullanın dememize rağmen bugün bu acı tablo hepimizin yüreğini dağlamış bulunmaktır. Kimsenin şüphesi olmasın. Bütün yönleriyle aydınlatılacak bir konudur bu. Gizli kalması söz konusu değildir" diye konuştu.

'GİDEMEYİŞİMİN NEDENİ ÖZEL SAĞLIKLA İLGİLİ BİR DURUM'

Konuşmasının ardından Bakan Çelik basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, “İlk açıklamanızı faciadan 27 saat sonra yaptınız. Çalışma bakanı olarak biraz süreçte geri planda kaldığınız yönünde eleştiriler oldu. Hatta sosyal medyada istifa çağrıları oldu bu yönde bir insiyatif kullanmayı düşündünüz mü?” sorusuna Çelik, “Olay anından itibaren Enerji Bakanımız olay yerine giderken benimle görüştü Sayın Başbakanımızın talimatı ile oraya gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve bütün teknik heyetleri gönderdik. İlk dakikadan itibaren İzmir’deki tetkik heyetimizde oraya ulaştı. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık benim gidememe durumum kişisel ve sağlıkla ilgili bir olay olduğu için kişisel bir meseleyi dile getirmek istemiyorum. Bu şekilde acı bir günde benim kişisel durumum dile getirilmesini yakışıksız buluyorum. Onun için anlayacağınız inancı içindeyim. Önemli bir tetkik için sürmekte olan bir tetkik için ilgili doktor ayrılmamam gerektiğini Perşembe 1’e kadar ayrılmamamı söyledi bugün hastaneden çıkarak sizin karşınıza çıktım. Daha farklı anlamlar çıkmasın diye. Çalışma hayatı ile ilgili sorumlu kişi olarak da açıklama zorunluluğu duydum. Gidemeyişimin nedeni özel sağlıkla ilgili bir durum.” diye cevap verdi.

'15 YAŞINDA DEĞİL DELİKANLININ 19 YAŞINDA OLDUĞUNU TESPİT ETTİK'

“İçeride kalan işçi konusunda çelişkili açıklamalar geldi. Bununla ilgili kaçak işçi mi çalıştırılıyor ve çocuk işçi var denildi. Bu konuda neler söyleyeceksiniz” sorusuna Çelik, “Bu olayla ilgili Enerji Bakanımız yetkili ve sorumlu. Ocakta olup bitenler hayatını kaybedenler içeride kaç kişi var bunları Taner Yıldız Beyin başkanlığında sürdürülüyor. Kayıt dışı bir çalışma ile ilgili bir bilgi gelmedi. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı bilgisi geldi arkadaşlarımıza talimat verdik. Soma’da bir kriz merkezi kurduk. Biz sürekli oradan bilgi alıyoruz 15 yaşında değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik. Onun da doğru olmaması sevindirici.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Bakanlık olarak bu kazada sorumluluğumuz olabilir diyor musunuz? Size ve Enerji Bakanı’na yönelik istifa çağrıları var istifayı düşündünüz mü?” sorusuna Çelik şu cevabı verdi; “Şu anda hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyum. Bu sizler içinde 76 milyon için de geçerli. Ben bu olaydan dolayı politik, olayın makam mevki boyutlarıyla bugünlerde tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çalışma Bakanlığı bir kazanın meydana gelmemesi için farkındalığın artırılması için gerekli yasal altyapıların yanında farkındalığın arttırılması için gerekli çalışmalarını sürdürüyor. Keşke bu olayları yaşamadan bu farkındalığı iyiden iyiye bütün kesimler tarafından içselleştirilse de bu olaylarla karşı karşıya kalmasak." cevabını verdi. CİHAN

Yorumlar