Çek Başkonsolos: Karadeniz Bölgesi Avrupa'da daha iyi tanıtılmalı

Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Ester Lauferova, Karadeniz Bölgesi'nin ülkesinde ve Avrupa’da daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi.Bazı temaslarda bulunmak üzere Trabzon’a gelen Başkonsolos Lauferova, Vali Abdil Celil Öz’ü...

Google Haberlere Abone ol
Çek Başkonsolos: Karadeniz Bölgesi Avrupa'da daha iyi tanıtılmalı

Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Ester Lauferova, Karadeniz Bölgesi'nin ülkesinde ve Avrupa’da daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Trabzon’a gelen Başkonsolos Lauferova, Vali Abdil Celil Öz’ü ziyaret etti. Vali Öz, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti'nin tarihten gelen ilişkilerinin bulunduğuna dikkati çekti. Öz, “Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasında tarihi geçmişe dayanan bir ilişkiler süreci var. Özellikle son dönemde Avrupa Birliği süreci ile bu ilişkiler yeni bir boyut kazandı. Tarihten gelen bu ilişkilerin ortaya koyduğu değerler, kültür mirasları, turizm ve kültürel ilişkiler ve bunun yanında ekonomik ilişkilerde de belli mesafeler kat edilmiştir. Avrupa Birliği (AB) süreci ile gelişen ilişkilerin üzerine özellikle ekonomik ilişkilerin de ilave edilmesiyle iki ülke arasındaki bu birlikteliği daha da yakınlaştırmıştır. Çek Cumhuriyeti’nin İstanbul’da konsolosluk yapılanması da bu yönüyle önemli bir adımdır. Trabzon’a yapılan ziyaret ise, bu ilişkilerin gelişmesi iradesinin ortaya konulması amaçlı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Trabzon’un bölgenin önemli bir ticaret merkezi olduğunu ifaden eden Vali Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Hem tarımsal ürün yönünden, hem de sanayi ve ticaret alanında önemli bir potansiyele sahip olan ilimiz önemli bir ticari üs konumundadır. Ayrıca Trabzon’da turizm yükselen sektör ve önemli bir değerdir. Bu tür işbirlikleri, iki ülke arasında ve Avrupa Birliği (AB) ölçeğinde yaşanan gelişmelere büyük katkılarda bulunacaktır, önemli mesafelerin alınmasını sağlayacaktır.”

Başkonsolos Ester Lauferova da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için elinden geleni yapacağını ifade etti. Karadeniz bölgesini çok önemsediklerini kaydeden Lauferova, “Karşılıklı ilişkilerin bölgesel olarak gelişmesini istiyoruz. Bununla ilgili neler yapabiliriz, bu fırsatları öğrenmek için buradayız. Seyahatimizde gördük ki, bu bölge Çek Cumhuriyeti ve AB ölçeğinde daha fazla tanıtılmalıdır. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar