'CE' belgesi için üretici firmalar bilgilendirilecek

Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TSE ile makine imalatı konusunda faaliyet gösteren firmaları CE konusunda bilgilendirecek.

Google Haberlere Abone ol
'CE' belgesi için üretici firmalar bilgilendirilecek

Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TSE ile makine imalatı konusunda faaliyet gösteren firmaları CE konusunda bilgilendirecek. İmalatçı firmalar, Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında, hangi ürünlere üretici ve onaylanmış kuruluş tarafından CE uygunluk işareti iliştirilmesi gerektiği, teknik dosya hazırlama ve CE işareti iliştirme süreci, hangi durumlarda piyasaya arz edilen ürünlere idari para cezası uygulandığı gibi konularda uzmanlar tarafından bilgilendirilecek. Aydın’da daha önceki toplantılara ilgisiz kalan firmalara çağrı yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, katılımları konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Konuyla ilgili basın bir açıklaması yapan İl Müdürü Görgülü, CE'nin ürünün güvenliği olduğunu ve gerekli denemelerden geçtiğini, insan, hayvan ve bitki yaşamına olumsuz etkisi olmadığı gösteren bir işaret olduğunu, makine, elektrikli aletler, asansör, basınçlı ekipmanlar, sıcak su kazanları gibi çok sayıda ürünün Türkiye’de satılabilmesi ve AB ülkelerine ihraç edilebilmesi için kanuni zorunluluk olduğunu söyledi. Yaptıkları denetimlerde, çok sayıda CE işareti taşımayan ürün tespit ettiklerini aktaran Görgülü, “Gerekli testlerden geçmeden piyasaya arz edilen ürünler, her gün birilerinin hayatını kaybetmesine veya ağır yaralanmasına yol açmaktadır. Vatandaşlarımız da ürün güvenliği konusunda bilincin maalesef arzu ettiğimiz seviyede olmaması nedeniyle satın aldıkları üründe kaliteden, güvenden daha ziyade ucuzluk arıyorlar. 2014 yılında geçerli olmak üzere teknik düzenlemeye aykırı piyasa arz edilen ürünler için üreticiye 3 bin 430'dan 7 bin 612 liraya kadar para cezası verilebilir. Bu tür ürünlerden numune alarak test ve muayeneye gönderiyoruz. Sonucun olumsuz gelmesi halinde 15 bin 226’dan 38 bin 70 liraya kadar para cezası kesiyoruz. Aykırılığı gidermesi için üreticiye azami 6 ay süre tanınıyor, giderilmemesi halinde piyasadan toplatma kararı veriliyor. Yasal mevzuat 2001 yılından beri yürürlükte olduğu halde çok sayıda firma, ürüne CE işaretinin nasıl iliştirileceği, teknik dosyanın nasıl hazırlanacağı konusunda bilgi sahibi değil. Bilgilendirme amaçlı daha önce toplantılar yaptık ancak üreticiler ilgisiz ve kayıtsız kaldılar. Herhangi bir cezaya maruz kaldıklarında, 'Bizim böyle bir yasadan haberimiz yoktu.' ya da 'Biz bu devlete vergi ödüyoruz, vergi dairesine kayıtlıyız, yetmiyor mu?.' gibi bahaneler ileri sürmekteler.” dedi. CİHAN

Yorumlar